Obsedatul de control, colegul băgăcios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obsedatul de control, colegul băgăcios
Obsedatul de control, colegul băgăcios

Simţi că parcă încearcă să te supervizeze deşi nu e şeful tău, iar dacă ajunge în această funcţie, începi să te gândeşti la demisie.

Citiţi şi:


O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale. Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt. Acestea sunt:

1 Bârfitorul 
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul 
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul 
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control 
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul      
12 Tipicarul.

Obsedatul de control este genul de coleg care vrea să ştie fiecare detaliu. Dacă sarcinile tale se intersectează cu ale lui, vrea să afle mereu ce probleme au apărut, cum le-ai soluţionat şi te întreabă foarte des cum stai cu treaba. Acest tip de personaj poate deveni dictator pentru colectiv şi, nu în ultimul rând, este asociat de unii colegi cu o anumită doză de agresivitate. Are tendinţa de a-i domina pe cei din jur tocmai pentru a fi sigur că nu pierde controlul.

Genul acesta de coleg, notează expertul în resurse umane Anna Johnson din Australia, autoare a cărţii „How To Manage People“ („Cum să administrezi personalul“, în trad.), simte nevoia să aibă butonul de comandă. Indiferent de acţiunea în care este implicat. Se comportă la fel şi în viaţa privată.

O situaţie stresantă

Elena C. are 30 de ani şi lucrează în domeniul vânzărilor. Pentru ea, a munci alături de un obsedat de control nu este o situaţie de care să fi auzit de la cineva. Se confruntă de mai bine de o jumătate de an cu acest „coşmar“, după cum spune ea.

„Am un coleg care cred că suferă de neîncredere. Ori îi este frică să nu cumva să apară vreo greşeală şi să ne certe şeful pe toţi la grămadă, deci şi pe el, ori e el maniac de felul lui“, povesteşte Elena. La început, a crezut că este pur şi simplu curios, să vadă care sunt procedurile, cum lucrează fiecare. „E una să vii să întrebi, să încerci să vezi cum fac alţii cu mai multă experienţă, şi e cu totul altceva să stresezi oamenii doar pentru că te temi tu să nu te certe cineva la grămadă cu ceilalţi“, mai spune Elena.

A încercat de câteva ori să-i explice pe un ton amabil că nu întotdeauna e bine să te amesteci în treburile altora, chiar dacă eşti curios. Dar cum colegul său nu a înţeles, a ajuns ca în anumite momente să ţipe la el cerându-i să n-o mai sâcâie şi să-şi vadă de treaba lui. La urma urmei, nu era şeful ei. Conflictul mocneşte în continuare, iar Elena nu prea crede că situaţia se va schimba.

În timp, acest tip de comportament toxic ajunge să-i afecteze pe cei din jur, sunt de părere psihologii şi specialiştii în resurse umane.

Tolerat doar iniţial

„La început este mai uşor de tolerat, dar în timp, ceilalţi vor suporta tot mai greu modalitatea sa de a relaţiona, chiar dacă nu vor avea curajul s-o spună“, a explicat pentru „Adevărul“ psihologul Lena Rusti.

Totodată, o astfel de atitudine poate duce la o interpretare greşită. „Colegii pot crede că acest personaj obsedat de control este interesat de o supervizare pentru ca ulterior să meargă să-i pârască şefilor“, a afirmat Daniela Necefor, Managing Partner la firma de consultanţă în resurse umane Total Business Solutions.

„Este perceput ca dificil în cazul în care cei din jurul lui nu realizează că el se comportă aşa şi în viaţa lui personală, că vrea să controleze tot ceea ce face“, a adăugat ea.

În momentul în care colegii sesizează faptul că aşa este felul lui, îl tolerează mai uşor. „Mai fac glume pe seama lui cu el de faţă şi nu-i mai bagă în seamă ieşirile de această natură. Există însă şi cazuri în care poate deveni enervant“, mai spune Necefor. Iar în aceste situaţii, afirmă Gabriel Ciuraru, Branch Manager Braşov la Lugera&Makler, angajatul buclucaş este „respins de echipă“.

Şefii obsedaţi de control, un pericol

Oricât de neplăcută ar fi situaţia, colegii care au de-a face cu un maniac al controlului care are acelaşi rang ierarhic cu ei se pot declara fericiţi în comparaţie cu cei care au neşansa să dea peste un astfel de şef.

Orice mişcare le este supravegheată. Ba mai mult, unii au povestit că obsedatul de control care le era superior le arunca notiţe de care considera că aceştia nu ar mai fi avut nevoie. Pur şi simplu le lua birourile cu asalt când le era lumea mai dragă.

image

Ajuns şef, un maniac al controlului se comportă ca un dictator

La o astfel de situaţie se ajunge, spun specialişti în resurse umane, dacă sunt promovate în funcţii de conducere persoane care nu au fost instruite cum să se poarte cu subalternii.

Există şi cazuri în care şefii, care au la rândul lor superiori, sunt puşi de aceştia din urmă să urmărească fiecare pas făcut de subalterni.

Totuşi, asemenea situaţii se înregistrează în special când compania trece prin perioade dificile din punct de vedere financiar sau când se apropie un audit, notează cotidianul american „New York Times“.

Există şi şefi care se tem de consecinţele unei eventuale nereuşite sau se tem că nu pot avea încredere în subordonaţi.

La un pas de „dictatură“

„În momentul în care un coleg obsedat de control ajunge să aibă o funcţie de conducere vor apărea probleme. Un astfel de personaj nu va fi niciodată în stare să delege. Nu va da mână liberă niciunui subaltern. Va dori să fie implicat în toate deciziile şi în toate acţiunile. O asemenea persoană se poate transforma într-un «dictator» cât ai clipi din ochi“, a declarat Daniela Necefor de la Total Business Solutions.

În faţa unui astfel de lider nu ai cum să te impui. Trebuie să faci ceea ce-ţi cere. Cale de mijloc nu există. Ori poţi să-l suporţi, ori pleci.

Managerii se regăsesc în portret

Un studiu realizat în urmă cu câţiva ani de expertul în resurse umane Anna Johnson arăta că 51% din manageri se consideră obsedaţi de control. 49% din aceştia au afirmat că nu se regăsesc în acest portret-robot. Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 400 de lideri de echipe din mai multe ţări.

În ceea ce priveşte angajaţii, arată o altă cercetare a autoarei, 68% din cei care sunt conduşi de o femeie o consideră pe aceasta drept obsedată de control. În schimb, bărbaţii în funcţii de conducere sunt percepuţi ca având acest nesuferit obicei de către 57% din subalterni.

Cum poţi să te înţelegi cu astfel de colegi?

Psihologii sunt de părere că persoanele care au de-a face cu un obsedat de control nu rezolvă nimic dacă se enervează şi-l acuză pe acesta de un comportament nu tocmai potrivit. Prins în capcana maniei controlului, acesta nu va face altceva decât să considere că astfel de afirmaţii sunt dovada vie a faptului că cei din jurul său nu sunt interesaţi să-şi ducă la îndeplinire sarcinile aşa cum se cuvine.

Secretul convieţuirii constă în negociere. „Fiecare persoană trebuie să evalueze modul în care îl poate face pe acest coleg să comunice în mod constructiv, fie în mod direct, fie în mod subtil“, afirmă psihologul Lena Rusti. Dar Gabriel Ciuraru de la Lugera&Makler avertizează că „reuşita“ depinde de foarte mulţi factori. „Poziţia şi vechimea lui în organizaţie, tipul de echipă în care lucrează, personalitatea lui şi specificul responsabilităţilor sale contează foarte mult“, precizează Ciuraru.

Criza nu lasă loc de diplomaţie

Daniela Necefor de la Total Business Solutions consideră că singura modalitate de a colabora cu astfel de oameni este diplomaţia. „În ziua de astăzi însă, când toată lumea este stresată, iar criza economică îşi spune cuvântul, mai toţi uită de diplomaţie“, consideră ea. Cei care reuşesc totuşi să afle discret la ce se pot aştepta de la un coleg obsedat de control pot face faţă mai bine „toxicităţii“ acestuia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite