VIDEO Oamenii de ştiinţă au descoperit "apă curgătoare" pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce pare a fi apă, pe Marte.

"Dungile întunecate de pe suprafaţa planetei Marte sunt semne că apa curge acolo", au declarat joi oamenii de ştiinţă.

Alfred McEwen, autorul studiului, împreună cu echipa sa, au observat planeta Marte cu ajutorul camerei HiRISE la bordul Mars Reconnaissance Orbiter. Echipa sa a identificat caracteristici pe unele pante ale planetei care par să se estompeze în timpul iernii şi să revină în primăvară.

Aceste fluxuri au loc în apropierea ecuatorului planetei, unde temperaturile ar fi potrivite pentru apa în stare lichidă. Era de aşteptat ca apa să fie sărată, deoarece cercetările anteriore asupra planetei care au demonstrat că suprafaţa acesteia este sărată, şi prin urmare orice apă care curge în subteran va fi sărată.



În fotografiile realizate de NASA apar pete răsfirate, precum nişte degete, de până la cinci metri lăţime, care sunt observate îndeosebi pe unele pante abrupte. Aceste pete cresc şi se lăţesc vara, ajungând la sute de metri în lungime înainte ca acestea să se estompeze în timpul iernii. Un crater a avut aproximativ 1.000 de dungi.

"Avem aceste dovezi circumstanţiale pentru apa care curge pe Marte, însă nu am detectat direct apa", a declarat Alfred McEwen.

image

VIDEO

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite