Oamenii de succes gândesc diferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care reuşesc în viaţă nu sunt mai inteligenţi sau mai talentaţi decât ceilalţi. Doar gândesc altfel decât majoritate. Psihologul Heidi Grant Halvorson enumeră pentru publicaţia „The Huffington Post“ lucrurile care fac diferenţa între oamenii de succes şi restul lumii.

V-aţi întrebat vreodată de ce unele lucruri vă ies, iar altele nu? După zeci de ani de studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că succesul nu ţine doar de talent şi de predispoziţii. Oamenii de succes îşi ating scopurile nu neapărat pentru că au fost „programaţi" astfel, ci pentru că au provocat reuşita.

Definiţi-vă clar scopul. Când vă stabiliţi un ţel, trebuie să fie cât se poate de clar. Este mult mai eficient să vă propuneţi să slăbiţi două kilograme decât să vă propuneţi să slăbiţi şi atât. Dacă ştiţi exact ce vreţi, veţi rămâne motivat până când veţi reuşi. De asemenea, gândiţi-vă la paşii exacţi pe care trebuie să-i urmaţi. Dacă vă promiteţi doar să „mâncaţi mai puţin" şi să „dormiţi mai mult" este prea vag. Un ţel de genul „voi fi în pat la ora 22.00 în fiecare zi din timpul săptămânii" nu lasă loc de manevră şi vă permite să ştiţi clar ce trebuie să faceţi şi dacă aţi respectat planul.

Profitaţi de ocazii.
Pentru că cei mai mulţi dintre noi suntem foarte ocupaţi şi jonglăm cu mai multe ţeluri deodată, nu este de mirare că ratăm ocazii în mod repetat întrucât nu ne dăm seama când ni se oferă. Pentru a profita de ocazii, trebuie să le planificaţi dinainte.
Din nou, scopurile trebuie să fie cât mai clare cu putinţă. De exemplu, să vă propuneţi să faceţi sport luni, miercuri şi vineri, nu de trei ori pe săptămână. Studiile arată că astfel de planificări în avans ajută creierul să simtă şi să profite de ocaziile care se ivesc şi să vă sporească de trei ori şansele de reuşită.

Monitorizaţi-vă acţiunile. Pentru a reuşi ceea ce vă propuneţi trebuie să vă contorizaţi cu sinceritate acţiunile. Dacă nu ştiţi cât de aproape sunteţi de reuşită, nu vă puteţi ajusta corespunzător comportamentul şi strategiile. Monitorizaţi-vă progresul periodic - săptămânal sau zilnic, în funcţie de scopul propus.

Fiţi optimişti, dar realişti. Atunci când vă propuneţi să realizaţi ceva, fiţi cât se poate de entuziasmaţi de perspective. Încrederea pe care v-o acordaţi este extrem de importantă pentru a vă motiva şi susţine această motivaţie. Totuşi, nu subestimaţi sarcina respectivă. De regulă, este nevoie de timp, planificări, străduinţă şi perseverenţă. Cercetările arată că dacă vă imaginaţi că lucrurile vor veni de la sine, vă creşteţi semnificativ şansele de eşec.

Propuneţi-vă să vă îmbunătăţiţi performanţele. Important este nu doar să credeţi în reuşită, ci şi în faptul că veţi dobândi abilităţile necesare acelei reuşite. Mulţi dintre noi suntem convinşi că inteligenţa, personalitatea sau aptitudinile fizice ne sunt limitate - că, orice am face, nu putem deveni mai buni la anumite lucruri. Aşa că ne concentrăm să demonstrăm ce putem, nu să obţinem noi abilităţi.
Din fericire, zeci de ani de studii în domeniu arată că impresia este greşită: abilităţile de orice fel sunt extrem de maleabile. Acceptarea ideii că schimbarea este posibilă vă va ajuta să faceţi alegerile potrivite şi să vă atingeţi potenţialul maxim.

Fiţi curajoşi. Curajul înseamnă să fiţi disponibili să vă implicaţi pe termen lung şi să perseveraţi în ciuda greutăţilor. Studiile arată că oamenii curajoşi acumulează mai multe cunoştinţe în timpul vieţii şi au rezultate mai bune la învăţătură. Dar şi curajul se învaţă. De regulă, oamenilor le lipseşte curajul pentru că sunt convinşi că nu au abilităţile necesare pentru a reuşi. Din nou, greşit. Adevărata reţetă a succesului e compusă din străduinţă, planificare, perseverenţă şi strategii potrivite.

Lucraţi „muşchiul" voinţei. Ca orice muşchi din corp, şi cel al voinţei are nevoie de exerciţiu pentru a funcţiona. Pentru a-l „lucra" eficient, acceptaţi provocări pe care în mod normal le-aţi ocoli. Renunţaţi la produsele fast-food, faceţi zilnic exerciţii fizice, îndreptaţi-vă spatele de fiecare dacă când vă daţi seama că staţi cocoşaţi sau încercaţi să învăţaţi mereu câte ceva. Concentraţi-vă pe o singură activitate şi planificaţi cum veţi rezolva problemele inerente. Pe măsură ce forţa „muşchiului" voinţei creşte, veţi putea include mai multe provocări în programul zilnic de „exerciţii". Atenţie însă la exagerări. Nu încercaţi să vă schimbaţi dieta şi să renunţaţi la fumat în acelaşi timp. Trebuie să fiţi perfect conştient de propriile limite.

Concentraţi-vă pe ceea ce puteţi schimba
. Pentru a reuşi să renunţaţi la obiceiurile rele, nu căutaţi modalităţi prin care să evitaţi tentaţiile, ci planificaţi cum să le înlocuiţi. De exemplu, dacă vă propuneţi să nu mai acţionaţi impulsiv când vă enervaţi, vă puteţi gândi: „când încep să mă enervez, o să respir adânc de trei ori ca să mă calmez". Mintea se va concentra astfel asupra respiraţiei, nu asupra motivelor care v-au enervat, ceea ce, cu timpul, va deveni un automatism.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite