Oamenii bogaţi, mai egoişti decât cei care nu au bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Universitatea din California au realizat un studiu pentru a afla care sunt diferenţele dintre oamenii bogaţi şi cei care nu au bani, rezultatele fiind publicate într-un articol din revista „Current Directions in Psychological Science".

Dacher Keltner, unul dintre psihologii care au participat la realizarea sondajului a precizat că rezultatele erau de aşteptat, deşi s-au făcut mai multe studii separate. „Am făcut 12 studii separate măsurând nivelul de empatie şi compasiune şi comportamentul social în toate felurile posibile, iar rezultatul a fost de fiecare dată acelaşi. Oamenii săraci au mai multă empatie şi sunt mai binevoitori şi mai altruişti decât cei cu bani", a spus acesta.

Psihologii au afirmat că, spre deosebire de oamenii care au mulţi bani, cei săraci au un comportament prosocial şi sunt mai generoşi. În urma sondajului, cercetătorii au ajuns la concluzia că bogaţii sunt mai distraşi decât oamenii fără bani şi preferă ca în timpul unei discuţii să-şi verifice telefonul mobil şi evită contactul vizual cu interlocutorul.

Kelter a adăugat că în cadrul studiului a fost inclus şi un joc, în care a fost testat comportamentul economic. Intervievatul i se oferea un cartonaş care valora 10 puncte şi trebuia să coopereze cu un partener, căruia trebuia să-i ofere din punctele lui. Conform cercetătorilor, oamenii bogaţi păstrau un procent mai mare de puncte, pe când oamenii săraci erau dispuşi să ofere mai mult partenerului.

Psihologii au studiat şi reacţia nervului care controlează răspunsurile creierului la impulsurile emoţionale, participanţii fiind puşi să privească mai multe fotografii cu nişte copii malnutriţi din Africa. Şi la acest capitol oamenii săraci au stat mai bine decât cei bogaţi, reacţia lor emoţională fiind mai puternică atunci când au privit imaginile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite