O româncă, în elita mondială a ciocolatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca Anda Călinici este prima româncă invitată să participe la Campionatul Mondial al Ciocolatei . Pentru etapa preliminară a competiţiei, care va avea loc la Varşovia, românca pregăteşte o figurină din ciocolată de 30 de kilograme.

Anda Călinici va încerca să obţină biletul spre marea finală, care va avea loc în luna octombrie, la Paris, cu o statuetă de peste un metru care-l va reprezenta pe zeul aztec al ciocolatei, tema principală a campionatului. Pentru a realiza forma piesei pe care o va prezenta juriului din Varşovia, în perioada 23-25 februarie, la preliminariile pentru Europa de Est, ea a apelat la un medic stomatolog şi la un tehnician dentar.

„Ne-am dat seama că timpul e prea scurt, că nu avem în ce turna figurina. Pentru o lucrare atât de mare ai nevoie de aproximativ 10 luni, de la concept, până la realizare. Atunci când am intrat în impas, ne-a venit ideea să apelăm la un medic stomatolog, care ne-a făcut negativul, iar apoi la un tehnician dentar, care a realizat matriţa", povesteşte clujeanca de 31 de ani.

Pentru a evita un dezastru, ca statueta să se prăbuşească sub ochii juriului, situaţii întâlnite în cadrul competiţiei, Anda Călinici a pregătit o figurină simplă. „Totul e ca la un meci de fotbal, un adevărat show cu public, care are voie să-şi exprime gălăgios preferinţele. Se întâmplă să se prăbuşească totul, fie că nu ţi-ai făcut calculele bine sau ţi-a tremurat mâna", explică ea.

N-avem cultură gastronomică

IT-ist de meserie, Anda s-a apucat serios de prepararea deserturilor de circa trei ani, câştigând toate competiţiile importante de profil din ţară. „În România nici nu ai cu cine concura. Nu avem cultură gastronomică, chiar dacă ne batem cu pumnul în piept că avem preparate tradiţionale, care, de fapt, nu sunt inventate de noi. La noi, părinţii zic «copilul nostru e cam retardat», hai să-l dăm să facă o şcoală de bucătar. Cam acesta e nivelul României", spune Călinici. Clujeanca este primul ciocolatier român invitat să participe la cea mai importantă competiţie de profil din lume, World Chocolate Masters 2011. „Invitaţia a venit prin Praline, singurul ate­lier artizanal de ciocolată din România, aflat la Cisnădie", a explicat ea.

Buget de 10.000 de euro

Anda se „antrenează" de două săptămâni la atelierul din Cisnădie, de luni până vineri. În weekenduri lucrează în laboratorul propriu din Cluj, chiar şi până la 5.30 dimineaţa. Ea a folosit pentru probele făcute peste 50 de kilograme, factura finală pentru participarea la concurs ajungând la aproximativ 10.000 de euro. Ea va suporta 2.000 de euro din suma finală, iar restul sumei va fi contribuţia atelie­rului din Cisnădie.

Competiţie globală

Creată în 2005, World Chocolate Masters reuneşte cei mai buni ciocolatieri din lume. Competiţia se desfăşoară din doi în doi ani.
Ţările cu tradiţie, precum Franţa, Italia, Belgia sau Japonia, îşi desemnează reprezentantul în cadrul unei selecţii naţionale. Pentru celelalte se organizează preselecţii regionale.

Regii dulci ai României

image

Ciocolata „regală“ se fabrică la Cisnădie  Foto: Elena Dumitra

Vizitatorii Palatului Peleş vor putea cumpăra, de luna viitoare, suvenire cu regii României în forma unor batoane de ciocolată. Ideea îi aparţine managerului fabricii de ciocolată din Cisnădie, judeţul Sibiu, Florin Balan, care încearcă astfel să îmbine pasiunea lui pentru istorie cu cea pentru ciocolată.

„Cred că acest nou produs pe piaţa din România este un eveniment care poate să ajute la promovarea valorilor pe care le avem", explică Balan.  Primele loturi au intrat deja în producţie la fabrica din Cisnădie şi, până la 1 martie, vor ajunge la Palatul Peleş. Producătorii speră să vândă aproximativ 5.000 de bucăţi în fiecare lună.

Tableta cu fotografia Regelui Carol I pe ambalaj este realizată din ciocolată neagră, cu cremă de portocale şi coajă de portocală confiată. „Regina Elisabeta" este din ciocolată cu lapte, cremă de frişcă şi biscuite crocant. „Regele Ferdinand" a fost făcut din ciocolată albă, cu cremă de alune şi perle crocante, iar „Regina Maria", din ciocolată cu lapte şi perle crocante. Batoanele de ciocolată vor cântări 50 de grame fiecare, iar preţul a fost stabilit la 7,5 lei bucata.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite