Numele copiilor îi „trădează“ pe părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii au ocazia să înveţe câteva secrete ale meseriei de părinte
Timişorenii au ocazia să înveţe câteva secrete ale meseriei de părinte

O analiză a numelor arată că modul în care îşi botează bebeluşii dezvăluie gusturile părinţilor, dar şi ambiţiile pe care le au pentru copiii lor. Botezul a devenit o sarcină tot mai dificilă în ultimii 25 de ani pentru că părinţii nu mai vor nume populare, ci unice.

„Ne aflăm în plină revoluţie a botezului", explică autoarea cărţii „The Baby Name Wizard", Laura Wattenberg, citată de LiveScience. „Părinţii sunt mult mai preocupaţi să aleagă nume unice."

Autoarea spune că în anii '50 jumătate dintre copiii născuţi într-un an erau botezaţi cu aceleaşi 25 de nume de băieţi şi 50 de nume de fete. În prezent însă, mult mai puţini părinţi dau copiilor numele cele mai comune, iar un top al celor mai populare ar trebui să includă 134 de nume de băieţi şi 320 de nume de fete.

Efectele sociale

Aceste schimbări au şi implicaţii sociale, explică autoarea. Diversitatea numelor a crescut în ultimii 25 de ani cât într-o sută, a constatat Wattern-berg, analizând statistici din Statele Unite. Ceea ce înseamnă că alegerea numelui de botez Maria spune mult mai multe acum despre părinţi decât ar fi făcut-o cu 50 de ani în urmă. Alegerea numelui dezvăluie valorile şi gusturile părinţilor, dar şi visurile şi ambiţiile pe care le au pentru copilul lor.

„Sociologii adoră numele", spune Wattenberg. „Sunt singurul exemplu de alegere cu implicaţii largi care nu poate fi influenţată de marketing. Nu există companii care să cheltuiască milioane pentru a te convinge că ştiu care este numele perfect pentru copilul tău", adaugă autoarea. Studiile au arătat însă că popularitatea unor nume este influenţată de filme, celebrităţi şi alte elemente culturale.

Autoarea explică printr-o analogie: o companie al cărei cod vestimentar îi obligă pe angajaţi să poarte în fiecare zi costume gri sau albastre, şi una care-i lasă să se îmbrace cum vor. Acelaşi costum albastru care n-ar fi spus nimic despre individul care-l purta în prima companie poate dezvălui o mulţime de lucruri despre angajatul care alege să-l îmbrace la serviciu.

Influenţa internetului

Wattenberg susţine că internetul a avut o influenţă importantă în acest proces de diversificare a numelor, pentru că le-a permis oamenilor să comunice dincolo de zona geografică de unde provin. Jean Twenge, profesor de psihologie la universitatea de stat din San Diego, spune însă că procesul a început înainte să apară internetul, din anii '60, moment în care americanii au început să pună preţ mai mare pe individualitate decât pe nevoia de a se integra într-un grup.

Totuşi, spune Wattenberg, oricât ar încercat să fie altfel, oamenii rămân animale sociale, iar această dorinţă de unicitate a dus la apariaţia unor variaţiuni pe aceeaşi temă: Kayden, Brayden, Hayden, Jayden.

"În trecut era mult mai uşor să-ţi botezi copilul. Acum trebuie să găseşti un nume care nu este nici prea popular, nici prea ciudat."
Jean Twenge
profesor de psihologie

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite