Numărul de bolnavi de HIV/SIDA, în creştere în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul de bolnavi de HIV/SIDA, în creştere în Europa
Numărul de bolnavi de HIV/SIDA, în creştere în Europa

Numărul bolnavilor care au contractat virusul HIV este în creştere în toată Europa, la fel ca şi comportamentele sexuale riscante, potrivit unui studiu critic asupra îngrijirii acordate în ţările europene publicat astăzi de organizaţia Health Consumer Powerhouse, informează AFP.

Luxemburg, Malta şi Elveţia, trei state mici, sunt în fruntea clasamentului celor 29 de ţări (din Uniunea Europeană, plus Norvegia şi Suedia) bazat pe ratele de prevenţie, accesul pacienţilor la îngrijire şi respectarea drepturilor acestora.

Regatul Unit, o ţară cu populaţie mai mare, se află pe locul 9 în clasament, Franţa pe locul 12, Germania pe 13, Spania pe 15 şi Italia pe 27. Ultimele locuri în clasament sunt ocupate de Grecia şi România.

"Numărul persoanelor care trăiesc cu virusul HIV a crescut în toate ţările Uniunii Europene, în timp ce bugetele dedicate maladiei au fost reduse în multe ţări. Comportamentele sexuale riscante sunt o practică din ce în ce mai regulată", potrivit lui Beatriz Cebolla, responsabil al studiului.

Aceasta adaugă faptul că în închisori strategiile specifice pentru prevenirea bolii sunt puţin aplicate, mai ales în ţările din Europa de Est. Franţa, spre exemplu, o ţară care excelează în ceea ce priveşte prevenţia, ar trebui să facă un efort pentru a introduce programele destinate reducerii răspândirii acestei boli în închisori.

"Se pare că niciun guvern nu cunoaşte adevăratul număr al locuitorilor infectaţi cu virusul HIV şi mai sunt multe de făcut", concluzionează Johan Hjertqvist, preşedintele organizaţiei

Health Consumer Powerhouse, societate suedeză de cercetare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite