Nu ne-am pierdut capacitatea de hibernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organismul uman este supus în continuare procesului de hibernare, potrivit unui studiu realizat de un medic francez, arată agenţia Agerpres, citând o informaţie AFP.

Cercetarea doctorului Christian Bourbon se bazează pe datele culese de un explorator, Stéphane Lévin, care a petrecut peste jumătate de an, o iarnă polară, în Arctica, între octombrie 2002 şi aprilie 2003.

Doctorul spune că ciclul somn-veghe nu este reglat doar de activitatea umană, aşa cum se credea, ci şi de o serie de factori precum lumina solară şi temperatura ambientă.

„Temperatura ambientă poate acţiona ca un sincronizator cotidian al ritmului somn-veghe, dar şi ca un factor de sincronizare sezonieră, putând oferi şi o explicaţie, spre exemplu, pentru anumite simptome ale depresiilor hibernale", spune specialistul francez în medicina somnului la Centrul medical din Toulouse.

Doctorul a realizat de asemenea un studiu clinic, explicând efectele frigului extrem asupra comportamentului uman în starea de veghe.

Frigul extrem prelungeşte somnul

Potrivit studiului, expunerea prelungită la temperaturi extreme duce la o creştere cu 50% a perioadei totale de somn şi cu 75% a somnolenţei diurne.

„Acest fapt demonstrează existenţa unei «hipersomnii psihologice pentru supravieţuire», ce permite omului să se adapteze la noi condiţii ostile de mediu", explică doctorul francez.

Specialistul spune că studiul său permite o mai bună înţelegere a mecanismelor de reglare a ciclului somn-veghe şi a evoluţiei stării de somnolenţă diurnă.

Doctorul spune că acestea sunt elemente esenţiale pentru a optimiza programele cronobiologice personalizate şi de a diminua riscurile unor accidente provocate de stări de hipersomnie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite