Noul mijloc de transport în comun: taxiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Newyorkezii testează, începând de vinerea viitoare, un nou mijloc de transport în comun: taxiul. Un program experimental al autorităţilor locale îi încurajează să „împartă“ celebrele „taxiuri galbene“ pe rute prestabilite.

Până la patru persoane pot călători împreună prin Manhattan, plătind câte trei sau patru dolari americani fiecare, mult mai puţin decât ar da dacă ar călători singuri cu taxiul, scrie „The New York Times".

Cursele la comun vor funcţiona timp de un an, de luni până vineri, de la şase dimineaţa până la zece seara, şi sunt destinate pentru maximum patru pasageri fiecare.

Vor exista trei rute prestabilite, cu punct final la Grand Central Terminal, nod de cale ferată şi metrou. Pasagerii pot plăti cursele şi cu cardul, de preferinţă imediat cum se urcă în maşină, pentru a evita eventuale întârzieri pe traseu.

SCHIMBĂRI DE ETICHETĂ

Deşi un proiect similar există deja la Washington, reprezentanţii Comisiei locale pentru taxiuri şi limuzine din New York, care a iniţiat proiectul, nu şi-au pus problema impactului psihologic pe care-l va avea asupra pasagerilor.

„Va trebui să existe o etichetă", crede Graham Hodges, profesor universitar şi autor al unei istorii a taximetriştilor newyorkezi. „Şoferul va trebui să fie atent la ce se întâmplă pe bancheta din spate a maşinii, să-şi schimbe atitudinea «laissez-faire» existentă de aproximativ un secol."

Chiar dacă oficialii spun că toată lumea va ieşi în câştig din proiect, companiile de taxi susţin că vor avea mai mult de pierdut, pentru că un taximetrist care ia mai mulţi pasageri pe cursă primeşte mai mulţi bani, dar îşi lasă colegii fără clienţi. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite