Nimic despre tatăl lui!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachel şi Paul Chandler s-au întâlnit cu premierul somalez Mohamed Abdullahi Mohamed
Rachel şi Paul Chandler s-au întâlnit cu premierul somalez Mohamed Abdullahi Mohamed

Britanicul Paul Chandler, răpit de piraţii somalezi, n-a primit timp de un an informaţii privind starea tatălui său, de 99 de ani. Bătrânul a murit între timp fără să afle dacă fiul şi nora lui vor fi vreodată eliberaţi. Aceasta a fost cea mai cruntă tortură pe care piraţii au aplicat-o întregii familii.

Paul şi Rachel Chandler sunt doi pensionari britanici care şi-au petrecut ultimele 12 luni şi jumătate în captivitate, după ce au fost răpiţi de piraţii somalezi în timpul unui voiaj cu iahtul pe mare, în largul insulelor Seychelles.

De-a lungul acestei grele încercări, o teamă specială le-a exacerbat celor doi sentimentele de deznădejde şi de izolare. Aceasta a fost, aşa cum recunoaşte acum Paul, citat de „The Daily Mail", teama că nu-l vor mai revedea vreodată pe tatăl lui, în vârstă de 98 de ani la momentul răpirii.

În ciuda faptului că i-au contactat periodic familia din Marea Britanie pentru a o ameninţa şi pentru a formula solicitări de răscumpărare, piraţii cu inimile împietrite au refuzat să-i ţină pe cei doi ostatici la curent cu starea de sănătate a bătrânului.

Această tăcere a reprezentat o tortură uriaşă atât pentru cei doi ostatici, cât şi pentru tatăl lui Paul care s-a prăpădit între timp fără a avea certitudinea că fiul şi nora lui vor fi vreodată eliberaţi.

Într-o înregistrare pe care piraţii au trimis-o rudelor familiei Chandler - pentru a dovedi că sunt încă în viaţă -Paul îşi spunea oful. „Nu le pasă (piraţilor, n.r.) de familiile noastre. Tatăl meu sper că e încă în viaţă, n-am nicio idee. Ar trebui să împlinească 99 de ani în iunie, dar tipilor ăstora nu le pasă. Ei cred că nu merităm o familie."

Pe lângă această tortură psihică, în mai multe rânduri, cei doi soţi căsătoriţi de peste 29 de ani au fost izolaţi unul de celălalt sau loviţi. În urma unui asemenea gest, Rachel şi-a pierdut un dinte.

Răscumpărare de peste 700.000 de dolari

Piraţii somalezi i-au eliberat duminică, 14 noiembrie. Paul (60 de ani) şi Rachel (56 de ani) au ajuns în oraşul Adado din apropiere de graniţa cu Etiopia şi au fost predaţi forţelor Guvernului autoproclamat din regiunea autonomă Himan şi Heeb, scrie AFP.

Cei doi păreau obosiţi dar bucuroşi atunci când li s-au dat telefoanele mobile. „Sunt bine. Au luat micul dejun", a declarat chirurgul Abdi Mohamed Helmi „Hangul", care a jucat un rol important în eliberarea lor.

Soţii Chandler erau îmbrăcaţi cu aceleaşi haine pe care le-au purtat pe aproape întreaga perioadă de captivitate şi au fost invitaţi să facă un duş la cartierul general al „preşedintelui" Mohamed Moalim Aden Ticey.

Eliberarea lor survine unui acord încheiat cu piraţii în ultimele zile şi, deşi niciun oficial implicat în negocieri nu a menţionat plata unei răscumpărări, se pare că soţii Chandler au fost eliberaţi în schimbul unei sume de bani. La cei 400.000 de dolari plătiţi în cadrul tentativei de eliberare din ianuarie, s-au mai adăugat alte 320.000 de dolari, susţin unele surse.

"Nu le pasă de familiile noastre. Tatăl meu sper că e încă în viaţă, n-am nicio idee. Ar trebui să împlinească 99 de ani în iunie, dar tipilor ăstora nu le pasă. "
Paul Chandler
fost ostatic

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite