Nicio masă fără peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de peşte este un remediu pentru problemele de inimă şi menţine un nivel constant al glicemiei Peştele este unul dintre cele mai "curate" feluri de alimente. Este

Carnea de peşte este un remediu pentru problemele de inimă şi menţine un nivel constant al glicemiei

Peştele este unul dintre cele mai "curate" feluri de alimente. Este ingredientul-minune al oricărei diete sau regim alimentar. Bogat în proteine, cu un conţinut scăzut de grăsimi, carnea de peşte reprezintă o sursă excelentă de acizi graşi de tipul omega3.

Nutriţioniştii propun un consum regulat de peşte pe săptămână, indiferent de vârstă, pentru a combate o gamă largă de afecţiuni, de la cele întâlnite în copilărie la astm sau chiar cancer de prostată.

Cele mai sănătoase feluri în care se poate găti carnea de peşte sunt la cuptor, la grătar sau abur. Principala calitate a peştelui este conţinutul ridicat de acizi graşi omega3.

Nu se cunoaşte încă felul în care omega3 acţionează în prevenirea afecţiunilor cardiace, însă îi este recunoscută capacitatea de reducere a trigliceridelor şi a tensiunii arteriale, de prevenire a formării cheagurilor de sânge, dar şi acţiunea de antiinflamator şi de diminuare a bătăilor anormale ale inimii.

"Motivul pentru care acizii graşi de tipul omega3 sunt atât de indicaţi în alimentaţie, este faptul că aceştia nu se transformă în grăsime propriu-zisă.

Pe de altă parte, acizii prezenţi în carnea roşie se transformă în grăsime", explică dieteticianul Bijal Goradia. Chiar dacă se recomandă consumul de peşte săptămânal, există şi o precauţie: evitarea peştelui bogat în mercur.

Excesul de mercur afectează sistemul nervos, produce întârzierea vorbirii şi a mersului la copii, dureri musculare şi ale încheieturilor şi creşte riscul producerii unui atac de cord. Peştii cu un conţinut mare de mercur sunt mai ales speciile mai rare pe piaţa noastră: carnea de rechin, peştele-sabie sau tonul.

Beneficiile peştelui asupra sănătăţii:

Astmul - Copiii care mănâncă peşte sunt mai puţin predispuşi să sufere de astm.

Creierul şi ochii - Carnea de peşte contribuie la menţinerea sănătăţii retinei şi a ţesuturilor la nivel cranian.

Bolile cardiovasculare - Acest aliment îmbunătăţeşte elasticitatea vaselor de sânge, scade tensiunea arterială şi creşte cantitatea de grăsimi "bune" din organism.

Demenţa - Persoanele vârstnice, care mănâncă peşte sau fructe de mare cel puţin o dată pe săptămână, elimină riscul instalării demenţei, inclusiv a maladiei Alzheimer.

Depresia - Apariţia afecţiunii este cu mult scăzută ca urmare a conţinutului bogat de omega3.

Diabetul - Este o altă afecţiune asupra căreia acţionează peştele, prin menţinerea unui nivel constant al glicemiei.

Rulouri de calcan

4 bucăţi de file (câte 70 g), sucul de la o jumătate de lămâie, 4 linguriţe ulei de măsline, 200 g dovlecei şi morcovi, 50 g orez, 400 ml supă, câte o linguriţă rasă de busuioc uscat şi cimbru.

Preparare:

Fileul de peşte, spălat şi stropit cu suc de lămâie, va fi acoperit cu un piure, făcut din legume, orez şi cimbru. Aceste rulouri vor fi fixate cu scobitori. Ceapa înăbuşită va fi stinsă cu supă. În acest sos punem fileurile la fiert 15 minute. Adăugăm lămâie, busuioc şi boia de ardei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite