Negativistul, colegul născut să te contrazică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negativistul, colegul născut să te contrazică
Negativistul, colegul născut să te contrazică

Perceput uneori ca agresiv, acest „Gică-contra“ are toate şansele să te transforme într-o persoană nesigură pe sine. Negativistul poate fi asociat unui „Gică-contra“, care critică orice iniţiativă şi nu dă şanse de reuşită niciunei încercări.

Mai citeşte şi:

O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale. Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt. Acestea sunt:

1 Bârfitorul 
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul 
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul 
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control 
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul      
12 Tipicarul

Se remarcă adesea prin tendinţa de a refuza să acorde ajutor sau de a-şi asuma sarcini ce nu se regăsesc în fişa postului. Un personaj toxic! Acesta este verdictul specialiştilor în resurse umane.

„În mod evident, un astfel de coleg este toxic prin atitudinea refractară pe care o are atât faţă de membrii echipei, cât mai ales faţă de iniţiativele lor“, subliniază Gabriel Ciuraru, Branch Manager Braşov la firma de consultanţă în resurse umane Lugera & Makler.

Cei care au dat peste un astfel de personaj la slujbă confirmă fără ezitare. Acest „Gică-contra“ este echivalent cu moartea oricărei idei noi, inovatoare. „Aşa nu-mi plac oamenii de soiul ăsta… Nici nu vă puteţi imagina cum îţi taie elanul“, spune Marin R., în vârstă de 58 de ani.

„După mai bine de 30 de ani de muncă, eu zic că este unul dintre cei mai nocivi colegi“, adaugă acesta. „E simplu să critici. E foarte uşor să spui «Nu» şi atât. Fără argumente, fără a veni cu alte soluţii“, spune şi Anamaria B. (35 de ani), specializată în relaţii publice.

Ea crede că e bine să vii cu idei noi, să cauţi modalităţi atractive de prezentare. „Când te tot gândeşti şi propui ceva şi vine un coleg şi-ţi trânteşte un «Nu» în faţă, îţi piere tot cheful. Poate că n-ai tu cea mai bună soluţie, dar chiar să se opună fără nicio explicaţie este aberant“, continuă aceasta.

Ne face să ne simţim incapabili

Atitudinea negativistă a unui coleg poate avea un impact major asupra modului în care se autoevoluează ceilalţi. „Atunci când cineva ne critică rezultatele în mod constant, fără a puncta şi părţile pozitive, unii dintre noi ajung să creadă că rezultatele lor chiar sunt sub nivelul aşteptărilor“, explică psihologul Oana Vasiu.

Unii dintre aceşti colegi toxici au această atitudine pentru că-şi doresc să iasă în evidenţă. „Paradoxal, comportamentul lor se naşte din dorinţa de a fi originali. Dar, de cele mai multe ori, negativiştii nu vin cu soluţii, ci doar cu critici“, explică Gabriel Ciuraru.

În cazul în care atitudinea lor începe să devină negativistă de dragul de a ieşi în evidenţă, în timp apare o problemă de altă natură. „Se obişnuiesc aşa şi nici nu-şi mai dau seama ce fac“, declară Daniela Necefor, Managing Partner la firma de consultanţă în resurse umane Total Business Solutions. Cum prea puţini sunt cei care găsesc o cale de comunicare eficientă, situaţia riscă să degenereze.

Un nărav din fire

Specialiştii în HR, dar şi cei în comportamentul uman spun că, în majoritatea cazurilor, aceşti colegi nu-şi propun să le ridice celorlalţi obstacole în cale. Pur şi simplu, aceasta este firea lor.

„Trebuie să te obişnuieşti cu o astfel de persoană. Sunt şi cazuri în care deşi acest coleg îşi începe fraza cu «Nu», ulterior, prin tot ce spune, îţi dă într-un fel dreptate. Acesta este felul lor de a fi“, afirmă Daniela Necefor.

Această trăsătură de personalitate este remarcată de oamenii din echipă în special în cadrul şedinţelor deschise, cum ar fi cele în care se caută soluţii pentru îmbunătăţirea modului de lucru.

Agresivii scad moralul

Principala problemă generată de negativişti, a căror atitudine este percepută adesea ca agresivă, constă în scăderea moralului echipei. Refuzurile lor constante de a accepta o soluţie sunt interpretate ca gesturi de ostilitate. O cercetare făcută în SUA în urmă cu câţiva ani a arătat că 12% din cei intervievaţi şi-au părăsit locul de muncă din această cauză.

Luaţi drept nepoliticoşi

Colegii care încep o conversaţie prin a le spune altora că nu au dreptate şi nu vin cu argumente sunt consideraţi adesea nepoliticoşi. Potrivit unui studiu relativ recent făcut de cercetătorii americani, la comanda companiei OfficeTeam, 29% din angajaţi au declarat că li s-a întâmplat să dea peste un astfel de coleg la locul de muncă.

„La un moment dat, te vei lovi la birou de un personaj care dă dovadă de un comportament neadecvat. Numai că modul în care interacţionezi cu acesta îţi poate afecta cariera“, a declarat un reprezentant al companiei. Mai grav este că 23% din angajaţi au afirmat că şefii lor nu sunt capabili să rezolve problemele de această natură pentru a restabili un climat de lucru sănătos, mai indică studiul.

„Gică-contra“ are puţine şanse să avanseze

În ultima perioadă, companiile pun tot mai mult preţ pe creativitate şi promovează oameni care aduc plus-valoare. În aceste condiţii, o persoană care-l ia pe „Nu“ în braţe are puţine şanse de a avansa în funcţie. Nu se poate adapta.

„Este foarte puţin probabil ca în firmele unde treburile funcţionează sănătos să existe manageri care să aprecieze o astfel de atitudine. Un asemenea comportament nu poate duce decât la încetinirea ritmului de lucru, la frustrări în echipă şi la conflicte dăunătoare ambianţei de lucru“, apreciază Gabriel Ciuraru de la Lugera & Makler.

„Dacă pe lângă această atitudine de refuz din start colegul este şi încăpăţânat, atunci are toate şansele să-şi enerveze nu numai colegii, dar şi şefii“, afirmă, la rândul său, Daniela Necefor. Un şef care doreşte să obţină rezultate notabile nu va promova un astfel de personaj. Ba mai mult, va evita să-i dea sarcini prea importante.

Realele probleme în echipă încep abia în momentul în care un personaj de acest gen se pune de-a curmezişul pe motiv că totul trebuie să se facă numai aşa cum spune el.

Trecere la şefii neexperimentaţi

Există şi situaţii, chiar dacă mai rare, în care un manager mai puţin experimentat sau unul care îşi cunoaşte mai puţin oamenii să nu realizeze ce se întâmplă în companie.

Mai precis, unii şefi nu-şi dau seama că tocmai de la o astfel de atitudine negativistă pornesc conflicte pe care încearcă apoi să le stingă. „Nu fac diferenţa clară între critica utilă şi cea mai puţin constructivă.

În această situaţie, negativistul poate fi văzut ca un angajat cu spirit critic şi apreciat pentru asta“, spune Gabriel Ciuraru. Pe termen lung, negativistul are de pierdut pentru că nu se poate adapta la un mediu sănătos de lucru.

Cum ne înţelegem cu negativiştii?

image

Cei care răspund agresiv la un refuz nu au şanse de reuşită



Cea mai potrivită abordare în cazul unui coleg negativist este de a-i cere argumente şi soluţii proprii pentru fiecare „Nu“ pe care-l rosteşte fără ezitare, consideră experţii în resurse umane. „Trebuie să-l convingem că, dacă echipa adoptă o soluţie, deşi nu pe cea oferită de el, va trebui s-o accepte şi să se conformeze. Un alt gen de atitudine nu-i va aduce niciun beneficiu“, crede Gabriel Ciuraru.

Responsabili de starea noastră

„Practic, trebuie să încerci să schimbi o astfel de persoană. Colegul negativist trebuie ajutat să conştientizeze că tot ce spune începe cu un refuz. Asemenea personaje pot fi şlefuite într-o anumită măsură, deci nu este totul pierdut“, este de părere Daniela Necefor.

Psihologul Oana Vasiu avertizează că este important să ţinem minte că părerea colegului negativist îi aparţine numai lui şi nu oglindeşte neapărat realitatea. „Putem încerca să vedem în ce puncte ar avea dreptate, pentru a găsi eventualele minusuri din activitatea noastră pe care să le corectăm apoi“, afirmă aceasta.

Dacă ajungem la concluzia că în anumite privinţe colegul negativist are dreptate, îi putem spune acest lucru şi putem chiar să-i mulţumim pentru faptul că ne-a atras atenţia. „Acest lucru este binevenit şi pentru el deoarece, fiindu-i apreciate părţile constructive ale criticilor, va începe să înveţe cum să-şi construiască observaţiile astfel încât să devină folositor“, mai spune Vasiu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite