Ne atrag oamenii de rangul nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cât persoana pe care o cunoaştem are un background social mai aproape de al nostru, cu atât creierul dă mai multe semne de „fericire“. În mod natural, oamenii tind spre parteneri, de prietenie sau de viaţă, din aceeaşi categorie socială, au descoperit cercetătorii americani.

Majoritatea oamenilor aspiră la căsătorii cu persoane din familii sus-puse şi-şi doresc prieteni mai bogaţi decât ei. Deloc adevărat. Creierul nostru este mult mai încântat atunci când întâlnim oameni din aceeaşi „pătură socială" cu noi, arată un studiu recent, citat de cotidianul britanic „The Daily Telegraph". Cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă americani, schimbă la 180 de grade ceea ce ştiam până acum: oamenii nu visează, de fapt, să-şi facă „transferul" de statut social prin prietenia sau prin căsătoria cu un partener de „rang" superior.

Creierului nostru reacţionează pozitiv când întâlnim o persoană „ca noi", au demonstrat specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Mintală din Maryland, SUA.  Aceştia au analizat activitatea cerebrală a mai multor persoane în timp cărora le-au oferit informaţii despre persoane din aceeaşi categorie socială cu ei şi dintr-o categorie socială superioară, respectiv, una inferioară. Folosind imagistica cu rezonanţă magnetică funcţională, aceştia au demonstrat că, într-o zonă a creierului nostru, activitatea creşte pe măsură ce persoana despre care ni se vorbeşte e mai aproape de noi din punct de vedere social. Altfel spus, bogaţii trag la bogaţi, iar săracii la săraci, printr-o programare naturală.

La fel ca la maimuţe

„Modul în care interacţionăm şi felul în care ne purtăm cu celelalte persoane sunt adesea determinate de statutul social, aşadar, informaţia legată de acest aspect e foarte preţioasă pentru noi. Înainte de a ne manifesta sentimentele şi de a adopta un anume comportament, analizăm cu atenţie mediul înconjurător şi contextul social", a declarat profesorul Caroline Zink, de la Institutul din Maryland. Potrivit acesteia, oamenii - deci, implicit, şi creierul lor - nu rămân totuşi blocaţi pe tot parcursul vieţii

Activitatea şi gândirea lor se schimbă odată cu statutul. Cu alte cuvinte, dacă la un moment dat facem parte din clasa mijlocie, tindem să avem amici din aceeaşi categorie cu noi. Dacă peste ani suntem mai bogaţi şi, deci, ne-am câştigat altă poziţie socială, ne îndreptăm atenţia către oameni asemenea nouă. Rezultatele acestui studiu confirmă ceea ce era demonstrat, până acum, la maimuţe. Potrivit unor cercetări anterioare, acestea sunt programate să-şi îndrepte atenţia către un animal de un anumit rang, în funcţie de statutul pe care ele însele îl au în grup. 

"Modul în care interacţionăm şi felul în care ne purtăm cu celelalte persoane sunt adesea determinate de statutul social.''
Caroline Zink cercetător

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite