Ne îndopăm la sfârşit de săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne îndopăm la sfârşit de săptămână
Ne îndopăm la sfârşit de săptămână

Satisfacerea plăcerilor culinare a devenit pentru mulţi dintre români o activitate de weekend.Mâncăm ce apucăm în timpul săptămânii, iar în weekend nu refuzăm nicio ispită gustoasă. Excesele culinare la sfârşitul săptămânii sunt obişnuite în cazul persoanelor ocupate.

Mesele pe fugă din timpul săptămânii s-au transformat dintr-o modă într-o obişnuinţă. Un lucru la fel de comun este însă şi îmbuibarea de sâmbătă şi de duminică, cel mai adesea singurele zile în care familia se adună în jurul mesei.

Ritmul agitat de la serviciu ne împiedică să avem un meniu echilibrat, spun nutriţioniştii, iar relaxarea unei zile libere după o săptămână de muncă ne face să ne dorim să mâncăm tot ce ne pofteşte inima. Chiar dacă acest lucru este sinonim cu kilogramele în plus. Nimeni nu poate rezista sărmăluţelor sau ciorbelor făcute ca la mama acasă. Aşa ne transformăm, fără să ne dăm seama, în „îmbuibaţi de weekend“.

Dor de mâncarea de acasă

„Vii weekendul ăsta acasă? Ce vrei să-ţi facă mama de mâncare?“. Aşa se încheie orice conversaţie pe care Cristi Ilie, un tânăr de 19 ani, o are în fiecare zi de joi cu mama lui. Cristi este din Ploieşti, dar stă în Bucureşti. N-are de ales, pentru că este student la o facultate cu profil economic din Capitală. Nici în privinţa mâncării pe care o consumă în timpul săptămânii nu are prea multe opţiuni. Pachetul de acasă îi ajunge cam două zile, iar apoi mănâncă ce apucă. Un meniu de fast-food, ceva „uscături“ şi foarte rar o ciorbă la cantină.

Aşa că discuţia telefonică de joi cu mama lui „se lasă“ invariabil cu o listă de bucate săţioase. „O ciorbă de perişoare acră. Dar acră să fie, aşa cum îmi place mie. Să mă mai gândesc... salată de boeuf şi tochitură cu mămăliguţă“, aceasta a fost „comanda“ tânărului pentru weekendul care vine, dată celui mai iscusit bucătar din viaţa lui - mama, Rodica Ilie. De când a început facultatea, Cristi s-a îngrăşat cinci kilograme. „Nu prea înţeleg de ce pentru că mănânc mult mai puţin decât înainte. Doar sâmbăta şi duminica bag la  ghiozdan tot ce-mi pică în mână“, povesteşte tânărul.

Prea ocupaţi pentru o masă bună

Ioana şi Răzvan Bucur sunt doi tineri abia căsătoriţi. Pentru ei căsnicia nu a schimbat nimic însă din capitolele stil de viaţă şi regim alimentar.

„În timpul săptămânii mâncăm fast-food sau sandvişuri. Sunt zile în care nu avem timp nici să mâncăm. Seara ajungem după ora 20.00 acasă, aşa că ne facem rapid o omletă sau fierbem crenvurşti“, spune Ioana. Răsfăţul culinar vine, de fiecare dată, la sfârşitul săptămânii. „Sâmbăta gătesc de obicei. Îmi place să fac ciorbe şi friptură la cuptor. Uneori ieşim cu prietenii la restaurant. Dar oricum, la noi în familie e clar - sâmbăta e zi de festin, fie că mergem la grătar, la restaurant sau gătim acasă“, mai spune ea.

Sâmbăta înseamnă răsfăţ culinar şi pentru o familie cu doi copii din Capitală. Elena şi Marcel Stancu sunt obişnuiţi să mănânce zilnic mâncare gătită, mai ales când vin de la serviciu, la ora 16.00.

Cei doi copii ai lor - Sorina (15 ani) şi Sorin (17 ani) - nu mai mănâncă de câţiva ani la ore fixe. „Aşa că în weekend e singurul moment în care ne adunăm cu toţii în jurul mesei. Şi singurul moment în care platourile cu mâncare nu mai încap pe masă pentru că trebuie să gătesc ce-şi doreşte fiecare“, se plânge Elena.

Cine sunt iresponsabilii

„Îmbuibaţii de weekend“ sunt în general persoanele ocupate, cu servicii solicitante, care trăiesc în marile oraşe. Lor li se adaugă studenţii şi tinerii care au regim alimentar dezordonat. „Faptul că nu avem timp să păstrăm un echilibru în ceea ce priveşte regimul alimentar este un fals pretext şi un argument iresponsabil“, crede însă medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi.


Marea grătăreală, tot în weekend

Pentru rom âni grătarul de la sfârşit de săptămână a devenit sport naţional. Primăvara, cum vine căldura, se dă startul, iar finalul este împins cât mai târziu în toamnă. Făcut acasă sau în locuri amenajate, grătarul emană un fum care anunţă un ospăţ pe cinste: mici, cârnaţi, ceafă de porc şi pulpe de pui. La toate astea adăugăm o bere rece sau o îngheţată.

Dacă nu este făcut în weekend, când se strânge toată lumea, grătarul nu are niciun farmec. La prima vedere, un ospăţ sănătos. Nutriţioniştii avertizează însă că nu este deloc aşa. Carnea la grătar făcută la foc deschis este periculoasă pentru că grăsimea care se scurge şi care se arde emană substanţe toxice, cancerigene, explică specialiştii. Dacă este asociată şi cu bere de proastă calitate, la PET, este şi mai dăunătoare.

Aglomeraţie la pui rotisaţi

image

În weekend, românii merg la cumpărături cu întreaga familie



Aglomeraţia de weekend din marile supermarketuri este deja cunoscută. Dar pofta de mâncare a românilor este măsurată şi de vânzările mari de produse deja preparate.

„Vânzările de weekend, adică din zilele vineri, sâmbătă şi duminică, la produse alimentare semi şi gata preparate reprezintă 48% din totatul vânzărilor realizate pe parcursul unei săptămâni“, ne-au spus reprezentanţii lanţului de hipermarketuri Carrefour. Produsele de tip restaurant şi-au făcut repede loc pe rafturile magazinelor şi au prins mai ales la clienţii din Capitală.

Vânzări mari de alimente

„Cele mai cumpărate produse sunt puii rotisaţi, micii şi meniurile care conţin o friptură cu garnitură“, declară reprezentanţii marilor magazine. Mititeii sunt la mare căutare şi la Carrefour, dar şi la Kaufland, unde se vând la un chioşc special amenajat în faţa hipermarketului. În plus, vânzările de produse alimentare de orice fel cresc mult în weekend faţă de restul săptămânii. Vânzările unei zile de sâmbătă pe acest tip de produse sunt, în medie, cu 35% mai mari, comparativ cu vânzările realizate într-o zi de luni.

Studiile citate de presa internaţională arată că o mare greşeală făcută de clienţii retailerilor este că se duc la cumpărături pe stomacul gol şi sunt tentaţi să cumpere orice le face poftă. Şi restaurantele de tip fast-food înregistrează vârfuri ale numărului de clienţi şi ale meniurilor vândute tot în weekend.

Pericolele îmbuibării: îngrăşarea şi bolile cardiace

„Îmbuibarea de weekend“ este un obicei foarte periculos. Efectele nu se văd imediat, ci în ani. Nutriţioniştii spun că acest regim dezordonat duce la depunerea straturilor de grăsime, dar şi la boli grave.

„Racţiile sunt multiple, de la supraponderalitate, la obezitate şi la sindrom metabolic“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. El spune că cele mai grave boli din categoria sindromului metabolic sunt diabetul de tip II, infarctul, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, dar şi cancerul. „Şi acesta nu este tabloul complet al pericolelor. Un astfel de regim alimentar poate duce şi la alte boli metabolice precum astm şi alergii alimentare“, mai spune specialistul.

Un echilibru bun al regimului alimentar este principalul secret care ne ajută să evităm aceste boli. În privinţa mâncării gătite este important să avem grijă cum o preparăm şi să alegem ingrediente fără grăsimi.

Micile plăceri, mai rare

„Ne putem permite o poftă culinară doar dacă gătim cu grijă şi cu aceeaşi plăcere. Trebuie să evităm pe cât posibil alimentele pregătite industrial“, mai spune nutriţionistul.

Nutriţioniştii ne dau voie să ne satisfacem micile plăceri culinare, însă cu limită. „Ne putem permite o porţie de sărmăluţe, dar să nu uităm că bunicii noştri îşi permiteau acest fel de mâncare doar de sărbători. Dacă avem poftă de cola, putem bea un pahar, dar o dată la trei luni. Pe scurt, putem să ne satisfacem o poftă, dar cât mai rar“, mai spune Mencinicopschi.

Specialiştii ne sfătuiesc să ne facem timp pentru a pregăti bucate sănătoase şi pentru a consuma cel puţin doi litri de apă pe zi.

Cum păcăliţi pofta

Nu neglijaţi mesele zilnice şi în niciun caz nu săriţi peste un mic dejun copios!
Nu uitaţi de fructele dintre mese, oricât de ocupaţi aţi fi! Masa de prânz şi cea de seara trebuie să fie mai uşoare decât micul dejun.
Încercaţi să păstraţi acelaşi regim alimentar echilibrat şi în weekend!

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite