Narcisiştii, cei mai activi pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care stau tot timpul pe reţelele de socializare sunt mai preocupate de propria imagine decât cele care nu au acest obicei. Facebook este locul ideal pentru narcisiştii care vor să ştie mereu cât de bine arată şi cât de mulţi „prieteni“ au.

Un studiu realizat în Canada demonstrează că utilizatorii fideli ai reţelei de socializare Facebook au tendinţa să folosească site-ul pentru a-şi promova imaginea în faţa prietenilor şi a altor oameni pe care ar vrea să-i cunoască. Cercetătoarea Soraya Mehdizadeh, de la Universitatea York din Canada, a întrebat 100 de studenţi, jumătate bărbaţi, jumătate femei, cu vârste între 18 şi 25 de ani, de ce stau pe Facebook, relevă „The Daily Mail".

Citeşte şi:
Eşti fan pe Facebook? Valorezi 3,6 dolari americani

Toţi au făcut teste psihologice pentru a li se măsura nivelul de narcisism, iar cercetătorii au descoperit „o înclinaţie omniprezentă spre grandomanie, nevoia de a fi admiraţi şi o importanţă exagerată acordată propriei persoane".

Bărbaţii scriu, femeile aleg fotografii

Cel mai mare punctaj la narcisism l-au obţinut cei care îşi verifică cel mai des pagina de Facebook. Dar şi persoanele cu stimă de sine scăzută îşi verificau pagina de pe reţeaua socială mai des decât media. Cercetătorii au observat şi diferenţe între sexe. Bărbaţii se promovează mai ales prin mesaje scrise, în timp ce femeile preferă să-şi aleagă cu grijă fotografiile de profil.

Mehdizadeh a spus că s-a dovedit interesant să afle diferenţa dintre personajele reale şi cele virtuale, deşi nu toată lumea va aprecia rezultatul cercetării care demonstrează că principala preocupare a utilizatorilor reţelei sociale este promovarea propriei persoane.

„Cred că oamenii devin defensivi: «Nu folosesc Facebook în acest scop» - pentru că este o etichetă care nu convine", a explicat cercetătoarea.

Un alt studiu a arătat că studenţii care foloseau Facebook în timp ce învăţau obţineau rezultate cu 20% mai slabe la examene faţă cei care nu foloseau Facebook.

Cea mai mare reţea de socializare de pe glob, Facebook are peste 500 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care în jur de un milion în România.

"Cred că oamenii devin defensivi: «Nu folosesc Facebook în acest scop» pentru că este o etichetă care nu  convine."
Soraya Mehdizadeh
cercetătoare la Universitatea
York din Canada

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite