„Muzica“ motorului, personalizată ca soneria mobilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii maşinilor electrice vor putea, în curând, să aleagă „sunetul" propriului motor aşa cum îşi aleg soneriile la telefon, anunţă cotidianul britanic „The Daily Telegraph".

Potrivit companiei britanice Lotus Engineering, autovehiculele electrice precum Nissan Leaf vor avea propriul sunet distinctiv: şoferii acestor maşini vor avea posibilitatea să-şi personalizeze „zgomotul" pe care îl produce motorul.

Diferenţe sonore

Maşinile electrice produc doar o fracţiune din sunetele pe care le auzim la motoarele maşinilor alimentate cu benzină. Din această cauză, pietonii, în principal cei cu probleme de vedere, nu-şi dau seama când se apropie automobilele respective. Producătorii auto au început să dezvolte de ceva timp sunete artificiale difuzate prin boxe rezistente la apă şi plasate în spatele radiatorului. În Japonia, guvernul se pregăteşte să impună ca maşinile electrice să emită un sunet tipic, care creşte în volum când automobilul accelerează.

Deşi zgomotele s-ar putea dovedi iritante pentru participanţii la trafic, inginerii susţin că maşinile electrice vor fi în continuare mai silenţioase decât vehiculele tradiţionale. Asta pentru că acestea emit sunetul pe direcţia de mers, în faţa maşinii, şi nu în sus, spre clădirile din jur.

„Sistemul poate fi în intregime personalizat. Poţi avea muzica din «Star Trek» pentru piaţa din Statele Unite sau «Doctor Who» pentru Marea Britanie. Tras un pic de păr, ar putea fi ca melodiile de pe telefonul mobil. Dacă cineva doreşte ca maşina să sune ca în ultimul film James Bond, poate avea acest sunet", declară Colin Peachey, inginer şef la Lotus.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite