Muzica are acelaşi efect asupra creierului ca şi sexul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când ascultăm muzică, mâncăm sau facem sex, creierul nostru eliberează aceleaşi substanţe chimice care induc o stare de bine, spun cercetătorii canadieni, citaţi de

Atunci când ascultăm muzică, mâncăm sau facem sex, creierul nostru eliberează aceleaşi substanţe chimice care induc o stare de bine, spun cercetătorii canadieni, citaţi de telegraph.co.uk.

Profesorul în neuroştiinţă Daniel Levitin, de la Universitatea McGill din Montreal, autorul acestui studiu, a spus că muzica activează zonele din creier asociate cu plăcerea, excitarea şi satisfacţia.

Cercetătorul susţine că diferitele stiluri de muzică influenţează în mod diferit organismul, iar înţelegerea acestui concept ar putea ajuta oamenii în alegerea cântecului sau artistului potrivit, care să îi ajute să-şi îndeplinească mai bine sarcinile sau scopurile. Levitin a descoperit că în creierul persoanei care ascultă muzică au loc aceleaşi reacţii ca în creierul câştigătorului unui pariu, al unui scafandru care face o scufundare sau al unei persoane care a luat o doză de droguri.

În momentul în care o persoană ascultă o melodie preferată, în creierul acesteia are loc o eliberare de dopamină, hormonul asociat cu recompensa şi fericirea.

Jazzul, recomandat persoanelor care studiază

"Studiul demonstrează că muzica are efecte specifice asupra fiziologiei organismului, influenţând ritmul cardiac, respiraţia, transpiraţia şi activitatea mentală", a spus Levitin. Ea influenţează erecţia, concentrarea şi reglează stările de spirit, pentru că acţionează asupra chimiei naturale a creierului, a adăugat acesta.

Levitin a descoperit că muzica instrumentală, clasică, jazzul şi tehno sunt potrivite pentru persoanele care studiază un text pentru că împiedică distragerea atenţiei. Melodiile pline de energie, cu un tempo de peste 96 de bătăi pe minut, sunt potrivite pentru persoanele care gătesc sau fac curat în casă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite