Munca peste program, cel mai mare stres al angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 la sută dintre angajaţii din Bucureşti care au participat la un studiu realizat de o companie de telefonie spun că le stresează mai ales munca peste program

Sunt şeful care-ţi face tot timpul scandal, sunt nesimţitul care-ţi intră în faţă la coadă, sunt iubita care te cicăleşte de câte ori întârzii seara, sunt deadline-ul pe care sper să nu-l depăşeşti. Sunt cuvintele omuleţului verde care se pregăteşte să încaseze pumni de la cei care vor sa se destreseze pe www.antistresu.ro, un site lansat de Romtelecom odată cu o nouă campanie antistres.

Iniţiativa vine ca o reacţiei a rezultatelor studiului realizat de aceeaşi companie, în octombrie, pe un eşantion de 3.300 de persoane care lucrează în 15 clădiri de birouri cu trafic mare din Bucureşti. Cincizeci şi şapte la sută dintre cei intervievaţi au spus că se simt stresaţi, mai ales femeile între 22 şi 35 de ani, (62 la sută). Principalul motiv de stres este munca peste program, 51 la sută au declarat că stau la birou mai mult de 10 ore pe zi, 39 la sută au recunoscut că lucrează şi acasă, iar 40 la sută, că primesc reproşuri din partea familiei pentru că îi preocupă prea mult munca.

Efecte: visezi că-ţi baţi şeful

Printre efectele stresului resimţite de participanţii la studiu se numără tulburări ale somnului – 42 la sută visează sarcini de serviciu, iar 47 la sută îşi imaginează că-şi bat şefii sau colegii.

În ceea ce priveşte metodele de destresare, cei mai mulţi, 66 la sută, au spus că se uită la televizor, citesc sau dorm şi doar 31 la sută fac mişcare, mai ales în aer liber.

Stresul intervine atunci când credem că resursele de care dispunem nu fac faţă nevoilor pe care le avem, apare ca o reacţie de adaptare la mediu şi, deşi nu scăpăm de el decât atunci când murim, nu este neapărat un lucru rău, a explicat Mihai Radu Popa, life & performance coach.

Fiziologic, stresul înseamnă adrenalină care are un efect benefic pe o perioadă scurtă, pentru că devenim mai agili, mai atenţi, ne creşte forţa fizică, pentru că se traduce printr-o încordare a muşchilor. Nu este o boală şi nu este sinonim cu anxietatea sau depresia, dar poate duce la depresie, prin prelungirea stresului negativ, a spus Popa.

Posibile cauze ale stresului la locul de muncă sunt conflictele interpersonale, cerinţe care ni se pare grele sau injuste sau evenimentele neplăcute, decese, schimbarea jobului sau riscul pierderii locului de muncă, la care se adaugă poluarea fonică sau lipsa unui spaţiu suficient.

Stresul prelungit scade eficienţa angajaţilor, pentru că cei foarte buni tind să muncească foarte mult, pentru că le place ce fac, dar dacă managementul nu este suficient de inteligent să-i protejeze se poate ajunge la epuizare.

Simptome: nervozitate, oboseală


Simptome ale stresului excesiv sunt tulburările somnului şi apetitului, nervozitatea, starea generală de oboseală, pe care dacă le percepi acut este recomandat să apelezi la un specialist, în opinia lui Mihai Popa.

„Dacă nu-ţi faci timp pentru relaxare trebuie să-ţi faci timp pentru a fi  bolnav”, a spus Popa, care crede că cel mai important este să prevenim acumularea stresului, printr-un stil de viaţa „un pic mai conştient”.

Remedii: somn şi alimentaţie sănătoasă

Adică să dormim bine, nu mai puţin de 7, 8 ore pe noapte, să mâncăm sănătos şi cât mai natural – cât mai multe fructe, legume, cereale, sucuri naturale -, să evităm consumul excesiv de cofeină, alcool şi tutun şi să facem cât mai multă mişcare. Mihai Popa recomandă să folosim orice ocazie pentru a ne mişca, cum ar fi să evităm scările rulante şi lifturile, dar şi să ne plimbăm de dragul de a ne plimba, fără stresul că trebuie să fim undeva şi nu ajungem la timp.
Şi pentru că stresul este un fenomen care se petrece la nivelul percepţiei, trebuie combătut şi mental. Mihai Popa recomandă pragmatismul – „schimbă ce poti, acceptă ce nu poti schimba, învaţă să faci diferenţa între cele două”.

Destresorii se plimbă prin Bucureşti

Campania Romtelecom, care a început ieri cu lansarea site-ul, va continua cu „echipa de destresori” care va fi prezentă în Bucureşti, în staţii RATB, la metrou sau la cozi şi va pune în scenă tot felul de situaţii care să-i implice pe oameni şi să-i ajute să se amuze şi relaxeze, a explicat directorul de relaţii publice de la Romtelecom, Cristina Popescu. Echipa va ieşi în stradă luni, marţi şi miercuri - 8, 9 şi 10 decembrie şi 15, 16 şi 17 decembrie -, pentru că s-a constatat că primele trei zile ale săptămânii sunt cele mai stresante.

Mâine în Adevărul Sănătate, "Trucuri pentru a scăpa de stresul la serviciu".

Citiţi şi:
De ce ne pierdem cu firea

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite