Mulţi români se gândesc să renunţe anul acesta la cadourile de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi români îşi vor permite să cumpere anul acesta doar  cadouri simbolice
Mulţi români îşi vor permite să cumpere anul acesta doar cadouri simbolice

Cei mai mulţi români se gândesc de două ori înainte să cumpere cadouri de Sărbători, iar unii chiar renunţă la idee. Însă darurile nu trebuie neapărat să fie scumpe, atât timp cât sunt oferite din inimă. Moş Crăciun nu mai are tolba plină. Din cauza crizei, o treime dintre români nu mai cumpără cadouri de Sărbători.

„Anul ăsta, s-a cam împotmolit Moş Crăciun. Cadouri luăm numai pentru copil. Şi nu ca în alţi ani. Cât să fie ceva sub brad. Un copil de 4 ani nu pricepe dacă-i spui că e criză", afirmă Georgiana, o femeie în vârstă de 38 de ani. A tăiat de pe listă cadourile pentru soţ, pentru sora ei şi pentru cumnat.

Mai citeşte şi:

Nu-l deconspiraţi prea devreme pe Moş Crăciun!

„Probabil o să cumpăr câte ceva şi pentru părinţii mei. Dar mai mult alimente", adaugă ea. Cristian, în vârstă de 44 de ani, nu a resimţit din plin criza. Lucrează într-o companie privată şi, după cum spune el, a avut „norocul, cel puţin până acum, să nu fie lovit puternic la buzunar". Chiar şi aşa, bărbatul se gândeşte că trebuie să fie cumpătat pentru că nu are de unde să ştie ce va urma.

„Pentru fiul meu voi cumpăra îmbrăcăminte şi încălţăminte, dulciuri şi, probabil, o jucărie sau două. Dar cum are destule, mă gândesc la ceva mai practic", spune Cristian. Adriana (27 de ani), în schimb, încearcă să facă faţă situaţiei cu ingeniozitate.

„Bani nu am mai deloc. Dar familia şi prietenii rămân famile şi prieteni, indiferent de situaţia economică. Aşa că mă voi limita la ceva simbolic pentru fiecare dintre ei şi voi avea grijă să adaug o notă personală fiecărui cadou. E tot ce pot să fac", spune tânăra.

Un an sărac

Sondajele de opinie şi studiile de piaţă vin să confirme faptul că, anul acesta, Moş Crăciun este mai sărac. O treime dintre români nu cheltuiesc nimic pentru cadourile de Crăciun, potrivit rezultatelor unui sondaj privind darurile oferite cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, realizat în septembrie de GfK CR Academy Brussels pentru „The Wall Street Journal Europe" în 12 ţări din Europa şi în SUA, notează Mediafax.

În general, europenii din Vest cheltuiesc mai mult pe cadouri decât cei din centrul Europei. La nivel general, 72% din europeni au declarat că vor cheltui mai puţin de 250 de euro pentru cadourile de Crăciun, anul acesta.

Olanda şi România se situează la polul opus, o treime dintre respondenţii din aceste ţări declarând că nu vor cheltui nimic. Dacă pentru olandezi explicaţia este simplă, în mod tradiţional ei oferind cadouri în special de Moş Nicolae, pentru români acest lucru se explică prin dificultăţile economice, potrivit autorilor sondajului.

Totodată, conform unui studiu de piaţă realizat în perioada 23-30 noiembrie 2010 de către MEDNET Marketing Research Center, bugetul pe care românii îl alocă anul acesta cadourilor are o valoare medie de 414 lei (faţă de 526 lei anul trecut). Pentru 51,7% din orăşeni suma este mai mică decât anul trecut, în timp ce 38,1% din ei reuşesc să aloce acelaşi buget.

Chiar dacă suma pe care au rezervat-o cadourilor este mai mică sau cel mult egală cu cea de anul trecut, 80,5% din persoanele intervievate intenţionează să cumpere totuşi cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă (procentul fiind uşor mai mic decât cel înregistrat anul trecut când era de 81,4%).

72% din europeni au declarat că, anul acesta, vor cheltui mai puţin de 250 de euro pentru cadourile de Crăciun, arată un sondaj GfK CR Academy Brussels.

50% din europeni intenţionează să ofere de Crăciun poşete sau eşarfe, aceste accesorii situându-se pe primul loc în topul darurilor.

33% din europeni preferă să dăruiască de Crăciun jucării, portughezii, francezii şi spaniolii aflându-se în top.

50% din femei recunosc că în perioada Sărbătorilor cheltuiesc sume destul de mari pentru ţinute noi sau pentru tratamente de înfrumuseţare, arată un studiu recent făcut în Marea Britanie.

Ce facem când nu avem bani de cadouri?

„Cadourile simbolice pot fi mult mai preţioase decât cele scumpe. De multe ori, faptul că ne gândim cu drag la anumiţi oameni poate însemna mai mult decât un dar anume", spune psihoterapeutul Cătălina Hetel. Problemele apar atunci când avem aşteptări prea mari de la cei din jur. „În momentul în care considerăm că dorinţele noastre trebuie să devină realitate, vom suferi dacă lucrurile nu se întâmplă după scenariul construit de noi", explică, la rândul său, psihologul Elisabeta Ilie.

s

„Acum, ne confruntăm cu o situaţie mai dificilă din punct de vedere financiar. Dacă înţelegem asta şi ne resetăm aşteptările în ceea ce priveşte cadourile, emoţiile negative vor apărea la un nivel mai scăzut. În caz contrar, riscăm să devenim frustraţi, să cădem în deprimare şi nu ne vom mai bucura de ceea ce înseamnă să primeşti şi să dăruieşti", mai spune psihologul Elisabeta Ilie.

Nota personală face diferenţa

La rândul său, Alexandra Arnăutu de la firma de organizare de evenimente If Magic Events afirmă că un dar nu înseamnă neapărat un obiect. „O cină în familie, liniştită şi atent planificată sau o plimbare prin oraş sau prin parc poate reprezenta un cadou. Depinde cum ştim să-l oferim."

Cei care vor să facă însă cadou un obiect se pot descurca şi cu bani puţini dacă ţin cont de câteva reguli. „În general, darul trebuie să te reprezinte pe tine în relaţia cu persoana căreia vrei să i-l oferi", explică Alexandra Arnăutu. În plus, spune aceasta, „dacă unui cadou îi adaugi o notă personală, care să demonstreze că a fost ales special pentru persoana care îl primeşte, gestul va fi apreciat".

"Dacă nu ne resetăm aşteptările în privinţa cadourilor, vom deveni frustraţi, deprimaţi, anxioşi, incapabili să ne bucurăm."
Elisabeta Ilie psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite