Momente speciale, vinuri speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile cu cei dragi - un bun prilej de a deschide o sticlă „de elită“. Prin tradiţie, românii consumă vin în astfel de situaţii, chiar dacă în aparenţă berea şi băuturile tari (inclusiv omniprezenta ţuică) par să fie preferatele conaţionalilor noştri.

Ca orice ocazie deosebită, Sărbătorile de iarnă înseamnă un prilej de a celebra cum se cuvine. Însă ce să alegi din oferta magazinelor?

Iată câteva repere de orientare. În România, spre deosebire de practic toate ţările vest-europene, se bea în general vin alb, nu roşu; însă vinurile roşii sunt cele mai potrivite pentru Sărbători, pentru că merg împreună cu carnea roşie, în timp ce acelea albe pot fi asociate cu puiul, peştele sau pastele.

Petrece româneşte!

Vinurile româneşti cu adevărat bune sunt, din păcate, destul de puţine. Încercaţi-le pe cele produse de firme mai noi, care au adus know-how din străinătate: DAVINO, Domeniile Coroanei, Cramele Recaş sau SERVE.

Nu cumpăraţi vinuri de vinotecă decât dacă aveţi încredere în cel care vi-l recomandă - vinurile mai vechi de 30 de ani care mai pot fi băute sunt foarte rare şi practic niciun vin alb nu se păstrează bine mai mult de 20 de ani.

Nu vă luaţi după ambalaj, chiar dacă sticla are o etichetă frumoasă! Căutaţi iniţialele D.O.C. (denumire de origine controlată) şi anul recoltei; evitaţi, pe cât posibil, vinurile noi, deşi unele sunt bune.

Dacă nu sunteţi siguri de ce fel de vin vreţi, luaţi Merlot, e un vin care e aproape întotdeauna bun. Pinot Noir merge excelent cu carnea de porc, dar diferă mult la gust de la producător la producător, ca şi Cabernet Sauvignon.

À la française...

În materie de vinuri de import, vinurile franţuzeşti reprezintă prima opţiune, deşi, în funcţie de gusturi, puteţi alege un vin italian sau spaniol (de regulă mai intense). Preţul nu e neapărat o problemă: puteţi găsi vinuri franţuzeşti foarte bune de la 50 de lei sticla în sus.

„Locul de unde cumperi vin e cel mai important. Eu recomand în general vinurile pe care le beau eu însumi”, spune Cristian Preotu, proprietarul magazinului Comtesse du Barry din Capitală, care distribuie o gamă largă de vinuri şi şampanie din Franţa, de la celebrul Château Pétrus până la vinuri pentu consumul de fiecare zi.

Pentru vinurile franţuzeşti, încercaţi mai ales aşa-numitul “al doilea vin de la castel”; spre deosebire de vinul de top al producătorului, “le grand vin”, de genul Château Brane Cantenac, care costă cam 80-100 de euro, al doilea vin, cum ar fi Baron de Brane, de la acelaşi castel, costă circa 35-40 de euro, la magazinul Comtesse du Barry. În general, la vinurile franţuzeşti, de la 35 de euro în sus sticla mergeţi la sigur.

...Sau în Lumea Nouă

Nu omiteţi însă vinurile din Lumea Nouă - Chile, Argentina, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelandă sau SUA; de multe ori, sunt excelente şi au preţuri sensibil mai mici decât cele europene. O selecţie foarte bună (şi pentru toate buzunarele) se găseşte la Galeriile Vinexpert din Bucureşti.

Cuvée Charlotte Terra Romana

Acest vin al casei DAVINO este un cupaj (amestec) de Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră. Este unul dintre cele mai bune vinuri româneşti. Perfect pentru carne roşie şi vânat. Roşu, sec, din 2006.
 www.evinoteca.ro, 81 lei

Sauvignon Blanc Limited Edition

Este un Sauvignon Blanc excelent produs tot de DAVINO. Uşor astringent şi parfumat, merge cu carne albă. Producătorul nu îşi distribuie vinurile decât în magazine specializate. Alb, sec, din 2007.
www.evinoteca.ro, 88 lei

Château Pichon-Longueville Baron

Un formidabil vin de Bordeaux, întunecat la culoare, cu arome de fructe coapte, catifelat, lasă în gură un gust intens. Primul vin al castelului. Perfect pentru vânat sau carne de vită slab pătrunsă. Roşu, sec, 2002.
www.lemanoir.ro, 410 lei

Ségla du Château Rauzan-Ségla

Al doilea vin al Château Rauzan-Ségla, un vin închis la culoare, dens, cu gust uşor floral şi arome lemnoase. Lasă un gust mai puţin pronunţat, dar e mai uşor, mai apropiat de gustul nostru. Roşu, sec, 2005. www.lemanoir.ro, 150 lei

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite