Moda tocurilor XXL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se poartă pantofii lucioşi, extravaganţi şi cu tocuri de până la 14 centimetri. Pentru doamne, e important  ca pantofii să fie îndrăzneţi şi cât mai coloraţi, iar domnii pot paria pe  pantoful clasic, eventual de lac.

Designerul Mihai Albu spune că tendinţele fiecărui sezon se stabilesc în funcţie de temele propuse de marile case de modă internaţionale, adaptate de fiecare designer.

Pentru ea

Tocurile stilleto (cui), sexy şi elegante, au dominat podiumurile colecţiilor feminine de toamnă/iarnă 2008-2009, printre care Balenciaga şi Alexander McQueen, semn că vor lua, treptat, locul tocurilor groase şi conice care s-au impus în ultimele sezoane.

Şi-a făcut apariţia şi un nou tip de pantof, care combină platforma cu tocul stiletto, prezent în colecţiile Versace sau Yves Saint Laurent. În viziunea lui Mihai Albu, platforma este un „must” al sezonului, indiferent dacă apare alături de un toc subţire sau unul mai gros. Din sezoanele trecute au rămas în trend tocurile groase şi cele conice, mult mai comode.

La mare căutare continuă să fie botinele cu şireturi, stilul Richelieu, potrivit lui Mihai Albu, sub gleznă sau puţin deasupra ei, în toate culorile şi formele, cu botul rotunjit, turtit sau ascuţit, tocuri groase sau conice de diferite înălţimi.

Combinaţiile de două sau mai multe culori sunt cele mai în vogă, de exemplu cu tocuri şi barete în contrast cu restul pantofului. Culorile pot fi dintre cele mai îndrăzneţe, galben, portocaliu sau roşu-aprins, până la clasicele nuanţe de maron, gri şi negru.

Pentru el

Încălţămintea pentru bărbaţi este şi ea destul de variată. Sunt la modă şi clasicii pantofi Oxford, cu şiret în faţă, de preferat din piele lăcuită, dar şi ghetele, mai înalte sau mai scurte, cu talpă groasă sau mai fină.

Pentru pantofi, tocurile sunt în general foarte joase şi tălpile subţiri, vârfurile fiind rotunjite sau alungite. Pielea se poartă lăcuită, deşi unii creatori preferă pielea întoarsă, mai puţin cea mată, naturală.

În colecţiile de toamnă-iarnă şi-au făcut apariţia şi ghetele, semiînalte, cu şiret sau fără, purtate chiar şi peste pantaloni, în viziunea lui Jean Paul Gaultier sau John Galliano.

Culorile sunt, în general, cele clasice, negru, gri, bej sau maron. Pantofii sport sunt însă ceva mai îndrăzneţi, în nuanţe metalizate, auriul fiind la modă în acest sezon.

Mihai Albu spune că dintre toate propunerile designerilor pentru această toamnă, l-a prins stilul clasic, pantofi cu vârf lung şi nu foarte ascuţit, de preferat de lac, mai ales pentru o ţinută de seară.

Cum alegem pantofii

În opinia lui Albu, indiferent de tendinţe, pantofii trebuie aleşi în funcţie de destinaţie.

„În funcţie de rochia pe care o va purta clienta, stabilim înălţimea tocului, tipul de pantof, dacă va fi gheată, cizmă sau sanda, şi în funcţie de eveniment, mai încărcată, tip bijuterie, cu aplicaţii metalice, pietre, ştrasuri sau mai simplă”.

În ceea ce priveşte raportul dintre aspect şi comoditate, Albu spune că, în principiu, nu face rabat, dar pentru ocazii speciale este nevoie de o “încălţăminte spectaculoasă”.

“Apare un platou, tocul este ceva mai înalt, 13, 14 centimetri, iar efectul este mult sporit. Se face rabat de la comoditate şi echilibru în avantajul aspectului”.

Contează mult şi forma piciorului sau glezna. Femeile cu glezne subţiri sunt avantajate de aproape toate tipurile de pantofi. Cele cu glezna mai groasă ar trebuie să poarte “încălţăminte ceva mai zveltă, fără barete sau cu prindere pe călcâi”, explică Albu.

Alegerea greşită dă dureri de coloană

Pantofii cei mai sănătoşi sunt cei căptuşiţi cu piele, fără cusături care să provoace bătături şi cu talpă mai moale, preferabil din cauciuc, pentru a amortiza fiecare pas. Un pantof nepotrivit provoacă afecţiuni ale piciorului, genunchiului, şoldului sau coloanei.

 „Diabeticii sunt foarte afectaţi. Ei nu-şi mai simt picioarele şi orice mică rană este o catastrofă”, potrivit chirurgului ortoped Marius Uscatu.

Ponturi pentru cumpărături


Cumpăraţi pantofi la finalul zilei când aveţi picioarele mai umflate. Nu vă aşteptaţi ca pantofii care vă sunt foarte strâmţi să se lase în timp. Pielea se va mula pe picior, dar se va lărgi cu doar câţiva milimetri.

 Este important ca atunci când probaţi pantofii, să purtaţi şosetele/dresurile pe care le veţi folosi cu încălţămintea respectivă. Purtaţi pantofii noi o singură oră în prima zi, şi măriţi timpul treptat. Veţi reduce astfel impactul pe care pantoful îl poate avea asupra piciorului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite