Moaşa psihologică a femeilor însărcinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Luncaşu (32 de ani) nu a reuşit să aibă un copil, dar s-a specializat pe o meserie inedită, ce o apropie de mediul maternal: moaşă psihologică pentru femei însărcinate. După o specializare în Israel, Andreea practică la Cluj meseria de „doula“, ce presupune asistarea psihologică a unei femei pe tot parcursul sarcinii şi un timp după aceea.

Andreea Luncaşu a avut ghinionul de a nu rămâne însărcinată, în ciuda încercărilor ei repetate, în ultimii ani. Întâi, s-a confruntat cu probleme medicale, însă dorinţa de a da naştere unui copil nu s-a realizat. Locuia în Israel şi medicii de acolo i-au spus că trebuie să fie supusă unei intervenţii de extirpare a uterului. Andreea nu a acceptat  aşa că s-a îndreptat spre metode de terapie neconvenţională. Nu s-a gândit o clipă că va face din asta o meserie. „Aveam dureri cronice pelviene şi chisturi care nu mă lăsau să-mi continui viaţa într-un mod normal. Medicul mi-a propus scoaterea uterului", îşi aminteşte Andreea.

Citiţi şi:

Ea este doula, moaşa emoţională a clujencelor

Nu a vrut să accepte nici în ruptul capului decizia medicului şi atunci a căutat metode terapeutice alternative, pentru a-şi soluţiona probleme de sănătate. „Eram tânără, ştiam că îmi doresc copii. Uterul e centrul meu, centrul frumuseţii feminine, e o parte importantă din mine", este de părere tânăra.

Aşa a ajuns în 2002 la un specialist în terapii alternative, care „a pus-o pe picioare" pe parcursul unui an, spune Andreea. În momentul în care terapeutul a anunţat deschiderea unui curs de aroma-terapii, Andreea a fost prima care s-a înscris. „Atunci am hotărât să devin terapeut, să ajut la rândul meu alte femei", îşi aminteşte femeia. Aşa a intrat în contact cu o „doula", meserie care nici nu există în nomenclatorul de meserii din România, populară însă în Israel. „Sănătatea nu e medicală, boala e medicală. Medicul nu ştie să protejeze, ştie să vindece. Practic, o doula oferă pe parcursul sarcinii, al naşterii şi  în primele săptămâni după naştere sprijin nemedical: fizic, sufletesc şi spiritual", explică Andreea. Pe vremea când era stagiar în aroma-terapie, în 2004, a avut şi prima clientă, căreia i-a fost „doula". Experienţa aceasta avea să-i schimbe percepţia despre femeie şi feminitate şi a determinat-o să se dedice exclusiv acestei meserii.

Prima clientă

image

Relaxarea şi meditaţia, de folos pentru o sarcină sănătoasă

Femeia apelase la serviciile româncei după ce timp de patru ani a încercat să rămână însărcinată fără succes. Apelase la inseminarea artificială şi fertilizare în vitro. Nici acestea nu au dat roade, aşa că a hotărât să apeleze la metode alternative: „Ne-am întâlnit săptămânal, timp de şase luni. Ne-am axat pe curăţarea organismului de toxinele din tratamentele medicale. Am folosit plante medicinale, ceaiuri, băi cu aburi, compresii. Şi am avut foarte multe discuţii sufleteşti". Andreea şi-a învăţat clienta şi tehnici de masaj pelvian, însă toate acestea numai după ce a avut o discuţie cu amândoi soţii, pentru a afla ce ar putea să-i influenţeze infertilitatea: stresul de la serviciu, alimentaţia, poate relaţia cu soţul.

De atunci, clienta Andreei a găsit, la orice oră din zi şi din noapte, un sprijin moral în prima ei „doula": „De multe mă suna şi-mi spunea că e dezamăgită că iar i-a venit ciclul, că iar nu a rămas însărcinată, că şi-a pierdut aproape toate prietenele, că se simte singură. Cel mai important lucru era faptul că o ascultam". La scurt timp telefonul Andreei a sunat şi a primit vestea cea mare, că femeia care a angajat-o ca „doula" a rămas însărcinată şi că doreşte s-o angajeze pe toată perioada sarcinii: se simţea în siguranţă în preajma ei. Aşa a ajuns Andreea să asiste la prima ei naştere în calitate de „doula".

A asistat la zeci de naşteri

Pentru a deveni însă „doula" autorizat, tânăra a participat la numeroase traininguri, la diferite colegii de medicină naturistă, iar în 2008 a fost stagiar, lucrând timp de un an în câteva spitale din Israel. Aşa a învăţat metode de tratament prin aromaterapie, tehnici de masaj sau metoda semnelor fertile: „Învăţ femeile să-şi dea seama, prin anumite tehnici, în ce perioade sunt fertile şi în ce perioade nu sunt. Practic, ofer informaţiile necesare ce o vor ajuta pe mămică să aibă încredere în corpul ei şi în procesul naşterii".

Andreea Luncaşu a asistat în Israel la câteva zeci de naşteri, însă de fiecare dată şi-a intrat în rol cu câteva săptămâni înainte, timp necesar cunoaşterii clientei şi familiei acesteia. În această perioadă, „doula" pregăteşte viitoarea mămică pentru naştere, astfel încât ea să cunoască exact intervenţiile posibile. Oferă masaje şi alte terapii naturiste, o învaţă tehnici de ameliorare a durerilor, însă şi diverse sfaturi  cu privire la diferitele neplăceri ale sarcinii.

Cât câştigă o „doula"

O doula începătoare câştigă în Israel 75 de euro, pentru fiecare naştere. Cele cu experienţă sunt plătită cu circa 300 de euro pe naştere, iar profesorii de „doula" pot primi chiar şi 700 de euro. Întâlnirile pentru asistenţă de specialitate sunt plătite cu sume cuprinde între 30 şi 60 de euro întâlnirea. „Atunci când viitorii părinţi cer întâlniri mai dese, şi preţul pentru o întrevedere poate să scadă", explică Andreea.

"Medicul nu ştie să protejeze, ştie să vindece. O doula oferă pe parcursul sarcinii, al naşterii şi  în primele săptămâni după naştere sprijin fizic, sufletesc şi spiritual."
Andreea Luncaşu doula

„Încerc să le fac să le fie cât mai puţin frică şi le traduc ce zice medicul"

Alături de soţul ei 

Din momentul în care viitorii părinţi au luat decizia angajării acesteia ca „doula", telefonul Andreei Luncaşu a fost deschis non-stop, pentru a putea fi contactată oricând.

„Când travaliul începe, doula poate veni la părinţi acasă pentru a-i ajuta în prima etapă a travaliului, până ce sunt pregătiţi să meargă în sala de naştere. Încerc să le fac să le fie cât mai puţin frică. Eu sunt în timpul naşterii ca un translator. Îi explic, pe înţelesul ei, chiar în acel moment, tot ce zice medicul", explică Andreea Luncaşu.

În Israel, de cele mai multe ori era chemată de viitorii părinţi pentru a le fi „doula", însă multe dintre spitale au angajaţi astfel de specialişti. Andreea a încercat acum 3 ani să aplice şi asupra ei tehnicile de „doula", pentru a rămâne însărcinată cu soţul ei israelian. În ciuda încercărilor, nu au reuşit. „Nu vreau să forţez lucrurile. Când va fi să se întâmple, se va întâmpla. Sigur, apar şi multe clipe grele, de frustrare, însă nu-mi pierd încrederea în mine, în corpul meu", explică Andreea.

Ce cred medicii?

Din noiembrie anul trecut, ea şi soţul ei s-au mutat la Cluj. Este conştientă de faptul că această meserie are nevoie în primul rând să fie popularizată, aşa că are de gând să organizeze workshopuri şi traininguri de specialitate pentru femeile însărcinate.

Are şi un proiect în acest sens, intitulat „Feminitate trup şi suflet de femeie", şi deocamdată a fost demarat online, la www.feminitate.org. „România se schimbă. Femeile din România înţeleg deja necesitatea unei doula, problema e cum să împăcăm sistemul. De-abia intră în sala de naşteri tatăl, ce să mai zicem de o doula".

Medicul ginecolog Florin Stamatian susţine că necesitatea acestei meserii ţine de cultura fiecărei ţări. „E nevoie de sprijin moral pentru viitoarele mămici, însă e o opţiune ce ţine de cultura fiecăruia. Nu pot să zic că nu e ok, însă în România mai mult ar încurca. Poate că în timp o doula ar putea fi integrată şi în România, dar în cadrul unei echipe", spune medicul. În schimb, Zsigmond Istvan, medic ginecolog la Spitalului de Obstretică şi Ginecologie Gynia din Cluj susţine prezenţa unei „doula" în sala de naşteri.

„Am auzit mai mult de această meserie, în Ungaria spre exemplu. E persoană care îi e apropiată gravidei şi îi poate fi de un real folos. O sprijină moral, îi scade anxietatea", a explicat Zsigmond Istvan. Medicul este de părere că sistemul poate fi implemtat şi în România şi nu ar închide uşile unei „doula", dacă pacienta şi-ar dori prezenţa acesteia în spital. "Poate fi de ajutor, chiar şi dacă îi dă acesteia un pahar cu apă sau o şterge pe frunte. Poate face naşterea mai suportabilă", a conchis Zsigmond Istvan.

"Femeile din România înţeleg deja necesitatea unei doula, problema e cum să împăcăm sistemul. De-abia intră în sala de naşteri tatăl."
Andreea Luncaşu doula

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite