Mizeria din spaţiile publice, inamicul nr. 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe dintre instituţiile statului nu sunt dotate cu echipamente care asigură curăţenia corporală. Normele europene în materie de igienă în spaţiile publice impun folosirea în

Cele mai multe dintre instituţiile statului nu sunt dotate cu echipamente care asigură curăţenia corporală.

Normele europene în materie de igienă în spaţiile publice impun folosirea în toalete a săpunului lichid şi a prosoapelor din hârtie. Un studiu de specialitate arată însă că puţine instituţii ale statului dispun de astfel de condiţii, firmele private fiind cele care s-au conformat standardelor. Potrivit aceleiaşi surse, numărul cazurilor de boli diareice acute (BDA) a ajuns la 8.609 cazuri în primele şase luni ale lui 2007, în principal din cauza ignorării regulilor elementare de igienă.

Ignorarea regulilor de igienă în spaţiile publice este una dintre cauzele principale ale contactării unor afecţiuni grave precum hepatita A, meningita sau bolile diareice infecţioase acute. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă a făcut publice date potrivit cărora în primele şase luni ale anului 2007, la nivel naţional,
s-au înregistrat 8.609 cazuri de boli diareice acute (BDA). Printre cauzele principale ale răspândirii bolilor diareice acute se numără insuficienţa cunoştinţelor igienice elementare ale populaţiei, nerespectarea igienei personale, dar şi salubrizarea insuficientă a localităţilor.

Hepatita A este o altă afecţiune din ce în ce mai răspândită, contactată în cea mai mare parte din cazuri în spaţiile publice şi aglomerate. Această boală este un indicator precis al gradului de educaţie igienică a populaţiei. În anul 2004 s-au înregistrat 10.366 cazuri de îmbolnăviri cu hepatita A la nivel naţional, în timp ce, în condiţii de igienă socială ridicată, frecvenţa îmbolnăvirii este de 1 la 100.000 locuitori pe an. În cazul unor ţări cu nivel scăzut de igienă, incidenţa acestei boli poate fi chiar de 1.000 la 100.000 de locuitori pe an.

80% din clădirile de birouri, dotate corespunzător

Dintr-un studiu al companiei Paper Plus care se ocupă de produsele necesare menţinerii unei bune igiene corporale rezultă că gradul de dotare a instituţiilor cu facilităţi de igienă specifice spaţiilor publice este mai ridicat în mediul urban decât în cel rural. Acest fapt vine să sublinieze gradul de informare a populaţiei cu privire la acest aspect, mult mai ridicat la oraş - 70 la sută, spre deosebire de sate - 30 la sută.

Echipamente care respectă normele europene de igienă se regăsesc mai frecvent în clădirile de birouri, acestea fiind urmate de clinicile şi spitalele private, care asigură echipamentul igienic corespunzător în proporţie de 80 la sută. Cele mai slab dotate cu echipamente de asigurare a igienei elementare sunt instituţiile de stat, care asigură 45 la sută din necesarul de produse de igienă corporală.

"Este foarte important ca locaţiile şi instituţiile publice să pună la dispoziţia populaţiei echipamente igienico-sanitare. Potrivit calculelor noastre, costul corespunzător asigurării unui nivel minim de igienă pentru o singură persoană în decursul a 30 de zile este estimat la valoarea de numai 3-6 RON. Acest cost include utilizarea săpunului lichid şi a prosoapelor de hârtie, în medie de 3-5 ori pe zi", a explicat Marian Ivan, managerul companiei Paper Plus.

Aparatele cu aer cald nu elimină total microbii

Potrivit normelor europene, utilizarea corectă a echipamentului de igienă constă în spălarea pe mâini folosind săpunul lichid, urmată de ştergerea mâinilor folosind prosoapele din hârtie, aceasta fiind cea mai eficientă modalitate de înlăturare a bacteriilor şi de păstrare a unui mediu igienic în spaţiile publice. Alte modalităţi de curăţare a mâinilor presupun utilizarea prosopului de bumbac sau uscarea folosind aparate de aer cald, însă acestea din urmă nu pot asigura eliminarea totală a microbilor şi bacteriilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite