Minorul violat de mamă îşi poartă tăcut povara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minorul violat de mamă îşi poartă tăcut povara
Minorul violat de mamă îşi poartă tăcut povara

La şase ani, Tiberiu Adrian nu se poate lăuda cu amintiri plăcute alături de familia sa. A fost violat de mamă, în timp ce tatăl său filma scenele oribile. Acum învaţă să trăiască normal. Copilul nu vrea să meargă la grădiniţă, iar noaptea are coşmaruri. Alături de el sunt în permanenţă asistentul maternal, educatoarea şi un psiholog.

CITEŞTE ŞI:



Tiberiu Adrian, băieţelul în vârstă de şase ani din Cumpăna (judeţul Constanţa) care a fost silit de mama sa să facă sex în timp ce tatăl său filma scena, se află acum în grija unui asistent maternal. Noaptea, micuţul plânge, dă din mâini şi din picioare. „Trebuie să-l trezeşti ca să se liniştească. Nu-şi revine dacă pui mâna pe el“, spune Luminiţa Cojocaru, femeia în grija căreia se află băiatul. Iniţial, Tiberiu a dormit în aceeaşi cameră cu Mirel, celălalt copil luat în plasament în urmă cu opt ani. Fiecare are acum camera lui întrucât Mirel nu se putea odihni bine.

Casa din cartierul constănţean Medeea este a celor mici. O locuinţă primitoare, cu multe flori. Nu există cameră în care să nu găseşti jucării. „Dar nu ştiţi că şi podul e ticsit de jucării“, spune asistentul maternal. Pe măsuţa din hol, fructiera este plină de mere şi de struguri. Bananele s-au mâncat primele. Sunt favoritele lui Mirel. Tiberiu nu se omoară cu fructele. Cel mai mult îi place ciorba.

Tiberiu Adrian a fost dat în asistenţă maternală din luna septembrie. Copilul a fost internat în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă la 6 iulie, după ce mama sa, Georgeta Costăchescu şi concubinul ei, Sedat Bechir, au fost arestaţi pentru că l-au abuzat. În timpul anchetei, mama a mărturisit că atât ea cât şi minorul au fost bătuţi de concubinul ei. Acesta a obligat-o să întreţină relaţii sexuale cu băieţelul şi a filmat violul.

Îi spune „mamă“ asistentului maternal

„Prima dată când a venit la noi în casă, Tiberiu era foarte speriat, stătea retras şi nu vorbea deloc. Devenea foarte agitat în momentul în care îi spuneam că trebuie să mergem în oraş. La el, «oraş» se limita la Tribunal sau la Direcţia de Protecţie a Copilului. I-am explicat că mergem la Tribunal doar ca să semnez acte, după care ne întoarcem acasă, însă tot speriat a fost“, povesteşte asistentul maternal.

În primele luni, se certa mai tot timpul cu Mirel. După primele zile, în care şi-au împărţit şi jucăriile şi fructele, cei doi băieţi au început în casă un adevărat război. „Mirel a început să mă întrebe tot mai des: «Când pleacă Tiberiu?»“ După ceva timp, Mirel l-a acceptat pe Tiberiu şi chiar a început să împartă bananele cu „fratele“ mai mic. Cei doi băieţi strigă „mama“ după Luminiţa Cojocaru, dar Tiberiu nu are destul curaj să-şi manifeste sentimentele. Se urcă în braţele asistentului maternal doar dacă Mirel face primul pas.

Dacă în noua familie s-a acomodat, Tiberiu plânge în fiecare dimineaţă când este dus la grădiniţă. „În prima zi a trebuit să-l aduc acasă. Mi-a spus: «Credeam că m-ai dus la centru». «Păi nu vezi că aici nu sunt paturi?», am încercat eu să-l conving, dar pe urmă mi-a spus că a văzut un pat în încăpere. Era vorba de un pat în care stăteau păpuşile“, povesteşte Luminiţa Cojocaru.

Cer din linii întrerupte

Tiberiu a refuzat să-i însoţească pe colegii lui la spectacolul „Capra cu trei iezi“ de la Casa de Cultură. „Nu a vrut să vină cu noi şi asistentul maternal a zis să nu-l forţăm“, a spus educatoarea lui Tiberiu, Maria Magdalena Tâlvan. Spune că Tiberiu este un copil foarte liniştit. „Nu se bate, nu se ceartă cu ceilalţi copii“, arată educatoarea.

Spune că Tiberiu are cunoştinţe vaste pentru un copil de vârsta lui. Numără mai bine decât ceilalţi colegi, cunoaşte câteva litere şi culorile. „Ştie unde să pună jetoanele care reprezintă activităţi gospodăreşti, care indică animale“, spune educatoarea. Desenul făcut de Tiberiu e aşezat la intrare în grădiniţă, pe un panou, alături de cele ale colegilor lui. Băiatul a desenat o casă, un copac înfrunzit, iar cerul l-a făcut din linii întrerupte. 

A plâns când şi-a văzut mama în cătuşe

De cât timp stă la asistentul maternal, Tiberiu nu a întrebat niciodată de mama sa. Mariana Gioga, psihologul Centrului de primire minori în regim de urgenţă, acolo unde a fost adus în momentul în care părinţii au fost reţinuţi, ne-a spus că i-a explicat minorului că nu este normal ca o mamă să-i facă aşa ceva copilului. „Dacă nu i s-ar fi explicat, copilul ar fi crezut că aşa este normal să se poarte o mamă cu copilul ei. Ştie că mami este închisă pentru că a făcut ceva rău“, spune psihologul. Cea mai traumatizantă experienţă a fost pentru el atunci când şi-a văzut mama cu cătuşe la mâini, la instanţă.

„A început să plângă şi să tremure în sala de judecată. Când am ieşit, mi-a cerut să-i promit că niciodată nu o să mai fie nevoit să vină în Tribunal“, spune Gioga.

În mintea lui este încă multă confuzie şi este posibil ca, mai târziu, el să se transforme în abuzator. Însă, copilul are un fundament bun, are o fire foarte blândă şi sunt şanse ca el să nu rămână traumatizat, spune psihologul. Copilul va fi monitorizat pe mai departe de specialiştii de la Protecţia Copilului şi, în cazul în care nu se va integra în noua familie, va fi mutat la alţi asistenţi maternali sau adus din nou în centru.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite