Minorii români, „campioni“ la Hi5, codaşi la Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

63% din minorii români cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani au un profil pe un site de socializare, media europeană fiind de 77%, arată un studiu recent. Jumătate dintre  părinţii români le permit copiilor să utilizeze reţele de socializare „în orice moment“.

În timp ce România este ţara „campionilor" la Hi5, reţeaua cea mai accesată de copiii internauţi de la noi, în cazul celor mai multe ţări europene, Facebook e în top. Doar 25% din copiii români cu vârste între 9 şi 16 ani au cont pe Facebook, ţara noastră ocupând locul 19 din 25.

Procentul este mult mai mare în ţări precum Cipru (98%) - care se află în fruntea utilizatorilor de Facebook - , Italia (94%), Grecia (93%), Cehia (91%), Franţa (87%), Marea Britanie (87%),  Turcia (86%), Danemarca (85%) şi Norvegia (82). Aceeaşi cercetare arată că, în România, socializarea virtuală e la modă şi în cazul copiilor mai mici - 29% din copiii cu vârste între 9 şi 12 ani au cont pe o reţea de socializare virtuală. Un sfert dintre copiii pasionaţi de socializarea online afirmă că profilul lor e public, deci poate fi accesat de orice străin şi, mai mult decât atât, conţine adresa şi numărul de telefon.

În 15 ţări din 25, copiii mai mici (9-12 ani) au tendinţa de a-şi afişa datele personale cu mai multă uşurinţă decât o fac cei mari (13-16 ani). Securitatea virtuală e cu atât mai şubredă cu cât doar jumătate dintre utilizatorii minori nu ştiu să modifice setările de confidenţialitate. Astfel, copiii se expun multor pericole, între care hărţuirea (cyberstalking) şi abuzul de încredere (grooming). La sondajul realizat pentru Comisia Europeană şi publicat de reţeaua EUKidsOnline au participat 25.000 de copii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite