VIDEO Milioane pentru vehicule economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O maşină pe benzină şi două automobile electrice îşi împart un premiu de 10 milioane de dolari oferit pentru prototipurile care pot intra în producţia de serie.

Echipa americană Edison2 a primit cea mai mare sumă, 5 milioane de dolari, pentru un vehicul pe benzină cu patru locuri, care seamănă mai mult cu o şalupă de curse din anii '50 decât cu o maşină, precizează GraphicNews.

Una dintre condiţiile impuse de organizatorii competiţiei, Fundaţia X Prize şi compania de asigurări Progressive Insurance, a fost ca vehiculele înscrise în concurs să consume, în medie, cel mult 2,4 litri la 100 de kilometri şi să poată transporta patru persoane pe o distanţă de cel puţin 320 de kilometri. Premiul pentru cea de-a doua categorie a competiţiei, destinată automobilelor exotice, dar nu tocmai practice, a fost împărţit între două echipe.

Câştigătorul categoriei principale a prezentat o maşină propulsată de un motor cu un singur cilindru de 250 de centimetri cubi, alimentat cu benzină sau etanol E85.

Echipa americană Edison2, condusă de un fost pilot german de curse, Oliver Kuttner, plănuia iniţial să producă fie un model pe baterii, fie un vehicul hibrid, dar a fost nevoită să-şi schimbe prototipul cu unul pe benzină pentru a se putea conforma restricţiilor impuse de organizatori.

Preţul prototipului, mai mare decât premiul

O echipă de aproximativ 100 de oameni, printre care şi mulţi foşti piloţi, a participat la crearea prototipului ce oferă soluţii de aerodinamică şi de folosire a unor materiale uşoare ce pot fi adaptate şi altor vehicule. Designerii au utilizat butoane în loc de mânere pentru uşi şi camere de luat vederi în locul oglinzilor exterioare. Costurile de producţie au fost însă mai mari decât premiul primit.

Cel de-al doilea premiu de 5 milioane de dolari a fost împărţit între compania americană Li-ion Motors Corp, care a adus un prototip electric cu două locuri, şi compania elveţiană X-Tracer, care a prezentat o motocicletă electrică cu două locuri. La această categorie puteau fi înscrise vehicule cu cel puţin două locuri şi o autonomie de 160 de kilometri.

Printre inovaţiile prezentate în competiţia Progressive Automotive X Prize s-au numărat vehicule electrice, maşini care funcţionau cu un amestec de hidrogen şi benzină sau combinau benzina cu aburul. 

Premiul „X"

Fundaţia X Prize organizează competiţii pe mai multe domenii, printre care aeronautică şi medicină, şi oferă premii de câte 10 milioane de dolari pentru a stimula crearea unor inovaţii menite să rezolve unele dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă omenirea în prezent.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite