Migrenele pot fi semnul unei leziuni pe creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii recomandă un consult de specialitate celor care suferă de dureri severe de cap însoţite de tulburări de vedere sau de memorie Persoanele care au migrene pot suferi de unele

Medicii recomandă un consult de specialitate celor care suferă de dureri severe de cap însoţite de tulburări de vedere sau de memorie

Persoanele care au migrene pot suferi de unele leziuni ale creierului deoarece celulele acestuia se măresc şi se sufocă din cauza lipsei de oxigen, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii americani. Aceştia susţin că leziuni similare asupra creierului apar şi în cazul atacurilor cerebrale.

Cercetătorii sunt de părere că persoanele chinuite de migrene ar trebui să aibă în vedere, în afară de tratamentele care să înlăture durerea, şi medicamente care să prevină apariţia acestora. Migrena este o durere intensă care afectează o singură parte a capului şi care se manifestă sub formă de crize. Medicii recomandă un consult de specialitate în cazul în care migrena este însoţită de senzaţie de greaţă sau de vărsături, tulburări de memorie, dificultăţi de concentrare şi de vedere, slabiciune în mâini şi picioare, oboseală accentuată şi apatie.

Statisticile arată că peste 85% din populaţia lumii a suferit, măcar o dată în viaţă, de migrenă. Peste 28 milioane de americani se confruntă la ora actuală cu migrene.

Lipsa oxigenului distruge celulele nervoase

Studiul specialiştilor de la Universitatea din Rochester, New York, realizat pe cobai, a scos la iveală faptul că în urma administrării de oxigen se reduce semnificativ numărul şi dimensiunea leziunilor produse la nivelul creierului. Dr. Takahiro Takano şi dr. Maiken Nedergaard s-au axat cu precădere asupra unui proces denumit "răspândirea corticală a depresiei": mai multe schimbări produse în celule, asociate cu migrenele, atacul cerebral şi traumele. Pentru acest lucru, cercetătorii au recurs la doi microelectrozi pentru a monitoriza creierul şoarecilor vii, în timp ce li se induceau migrenele. Ei au observat că, din cauza lipsei de oxigen, celulele cerebrale îşi măreau volumul, după care mureau. Absenţa oxigenului a afectat mai ales dendritele, adică terminaţiile nervoase care fac legăturile între nervi. Studiul cercetătorilor americani nu face decât să confirme rezultatele altor două studii, date publicităţii în ultimii trei ani, care avansau ideea că oamenii care suferă de migrene sunt mai predispuşi atacurilor cerebrale. Un studiu publicat în 2004 în revista "British Medical Journal" a arătat că cei care suferă de migrene sunt de două ori mai predispuşi la accidente cerebrale, în comparaţie cu cei care nu au dureri de cap. Studiile au relevat că, în comparaţie cu bărbaţii, femeile acuză mai des migrene.

Ciocolata dă dureri de cap

Neurologii spun că există numeroşi factori care pot declanşa o migrenă. Printre aceştia se numără stresul, oboseala, lipsa somnului, fumatul activ sau pasiv, antecedentele familiale, abuzul de alcool, ciocolata, alunele şi vinul roşu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite