Mici secrete pentru o viaţă mai lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii americani afirmă că un stil de viaţă sănătos şi activ ne ajută să ajungem la vârsta de 90 de ani. O dietă sănătoasă, un stil de viaţă echilibrat, care să includă un

Specialiştii americani afirmă că un stil de viaţă sănătos şi activ ne ajută să ajungem la vârsta de 90 de ani.

O dietă sănătoasă, un stil de viaţă echilibrat, care să includă un program zilnic de exerciţii fizice şi renunţarea la tutun, ne ajută să trăim mai mult, susţin cercetătorii americani citaţi de "DailyMail". Potrivit acestora, secretul longevităţii este la îndemâna fiecăruia dintre noi.


Persoanele care evită tutunul, dar şi acumularea kilogramelor în plus vor fi mult mai sănătoase şi într-o mai bună formă fizică, pe măsură ce vor înainta în vârstă, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Brigham, din Boston, afiliat Şcolii Medicale Harvard.

Medicii care au realizat studiul au observat că variaţiile stării de sănătate ale unei persoane sunt influenţate în proporţie de 75 la sută de principalii factori de risc: fumatul, dieta deficitară şi stilul de viaţă inactiv. Potrivit acestora, prin îndepărtarea factorilor care influenţează negativ sănătatea, putem duce o viaţă îndelungată, fără probleme majore de sănătate.


Moştenirea genetică joacă un rol scăzut


Restul de 25 la sută este atribuit moştenirii genetice, aceasta având un rol mult mai scăzut decât se credea, în influenţarea stării de sănătate. Astfel, persoanele care nu elimină elementele negative din stilul de viaţă riscă să moară la o vârstă prematură, arată studiul care a inclus aproximativ 2.400 de persoane, în jurul vârstei de 72 de ani. Anual, acestea au oferit informaţii referitoare la starea de sănătate: nivelul tensiunii arteriale, obiceiurile alimentare şi cât timp alocă zilnic exerciţiilor fizice.

Dr. Laurel Yates, coordonatorul studiului, a explicat că şansele unei persoane de a ajunge la 90 de ani scad cu 44 la sută dacă aceasta nu face mişcare regulat şi cu 26 la sută dacă suferă de obezitate. Din totalul de 2.400 de voluntari incluşi în studiu, 970 (41 la sută) au atins vârsta de 90 de ani.

"Câţiva factori sunt legaţi de îmbunătăţirea şanselor de viaţă. Fumatul, diabetul, obezitatea şi hipertensiunea arterială reduc simţitor şansa unei persoane de a atinge vârste înaintate, în timp ce exerciţiile fizice îmbunătăţesc starea de sănătate", a afirmat dr. Yates. Studiul a arătat că un stil de viaţă activ îmbunătăţeşte starea mentală şi fizică chiar la o vârstă înaintată.


Femeile, mai rezistente decât bărbaţii


Specialiştii au estimat că o persoană care nu fumează, care are o tensiune în limitele normale nu suferă de diabet şi face mişcare de trei-patru ori pe săptămână, prezintă o probabilitate de 54 la sută de a ajunge la vârsta de 90 de ani.

Un alt studiu realizat la Universitatea de Medicină din Boston a arătat că în timp ce bărbaţii care ajung la vârsta de 90 de ani au o sănătate mai bună, femeile longevive sunt mai numeroase. Explicaţia constă în faptul că femeile suportă mai bine consecinţele unei afecţiuni şi îşi adaptează viaţa în funcţie de aceasta, se explică în Jurnalul de Medicină Internă. În cadrul acestui studiu a fost monitorizată starea de sănătate a 523 de femei şi a 216 bărbaţi cu vârste de 97 de ani. De asemenea, cercetătorii au observat că persoanele care au părinţi cu vârste de peste 80 de ani au un risc mai scăzut de a suferi de boli cardiace.

Vitamina C, recomandată fumătorilor

Prima vitamina C care rezistă în organism între 8 şi 12 ore s-a lansat ieri şi în România. Capsulele Cetebe, cu eliberare prelungită, conţin 700 de mii de particule de vitamina C care fac ca absorbţia în organism să aibă loc treptat.


"Studiile arată că organismul uman nu poate face rezerve de vitamina C şi nu poate reţine în corp această vitamină mai mult de patru ore. De asemenea, corpul nu poate sintetiza vitamina, de aceea singurele surse care asigură necesarul de vitamina C sunt alimentaţia şi produsele farmaceutice. În timp ce alte produse pe bază de vitamina C sunt absorbite de organism în proporţie de 60-70 la sută, comprimatul este absorbit în proporţie de 98 la sută", a explicat dr. Gabriela Radulian, medic nutriţionist.


Doza recomandată zilnic este de unu-două capsule, deoarece o cantitate mai mare de un gram de acid ascorbic duce la arsuri epigastrice şi diaree. "Vitamina C este recomandată în sezonul rece, pentru reducerea riscului contactării unei răceli, dar şi pentru reducerea intensităţii stării gripale, în timpul activităţii fizice, când suntem stresaţi, când fumăm, deoarece reduce absorbţia de nicotină, dar şi în timpul sarcinii sau a unui program de slăbit", a afirmat nutriţionistul. (Magda Şerban)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite