Mezelurile şi afumăturile pericol de cancer!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şunca, salamul, produsele de tip fast-food şi băuturile dulci ne pot ameninţa sănătatea. Tot mai multe alimente sunt trecute zilnic, de către specialişti, pe lista neagră a produselor

Şunca, salamul, produsele de tip fast-food şi băuturile dulci ne pot ameninţa sănătatea.

Tot mai multe alimente sunt trecute zilnic, de către specialişti, pe lista neagră a produselor contraindicate, care ne pot afecta sănătatea. Cercetătorii consideră că surplusul de kilograme, alcoolul şi consumul mare de carne procesată sunt printre principalele responsabile de apariţia cancerului, una dintre cele mai devastatoare boli ale secolului.

Un studiu britanic care însumează rezultatele tuturor studiilor referitoare la alimentaţia corectă, efectuate în ultimii 40 de ani, leagă obezitatea de apariţia a şase tipuri de cancer, alcoolul de cinci tipuri şi carnea de un singur tip.

Din aceste motive este indicată reducerea sării din alimentaţie, a băuturilor alcoolice, a cărnii roşii, precum şi evitarea produselor pe bază de carne procesată, inclusiv şunca, slănina sau cârnăciorii. Potrivit acestora, chiar şi legumele şi fructele considerate până în prezent cele mai sănătoase alimente oferă o protecţie limitată împotriva unor afecţiuni precum cancerul.

Cu toate acestea, prof. Karol Sikora, oncolog britanic, a afirmat că aceste sfaturi sunt mult prea radicale, deoarece consumate în cantităţi mai mici ele nu ne afectează cu nimic sănătatea. În urma cercetărilor s-a observat că a fi supraponderal echivalează cu a fuma, efectele fiind la fel de negative.

Grăsimea corporală excesivă poate declanşa cel puţin şase forme de cancer, inclusiv cele care afectează sânii, intestinele şi pancreasul. Experţii afirmă că avertizarea se aplică şi în cazul consumului de alcool, deoarece, potrivit acestora, nu există o cantitate inofensivă de alcool care să poată fi consumată fără a declanşa efecte adverse.

O greutate stabilă, cheia menţinerii sănătăţii

Persoanele care consumă cantităţi mici de alcool, cu scop curativ, sunt sfătuite să îşi limiteze consumul la două pahare pe zi în cazul bărbaţilor şi un pahar în cazul femeilor.

Rezultatul studiului sugerează că o bună modalitate de menţinere a sănătăţii este păstrarea unei greutăţi corporale în limitele normale, eliminarea din dietă a cărnii procesate şi consumul a doar 500 g de carne roşie pe săptămână, echivalentul a trei fripturi.

Pentru stabilirea unui verdict cu privire la alimentele care trebuie şi cele care nu trebuie cuprinse în dieta zilnică, s-au reanalizat aproximativ 7.000 de studii, referitoare la cancer, dietă şi exerciţii, realizate în ultimii 40 de ani.

"Pentru oameni este foarte greu să contextualizeze informaţiile cuprinse în fiecare dintre aceste studii privind alimentaţia. Cercetarea noastră ia în calcul toate celelalte studii, venind astfel în ajutorul oamenilor, oferind sfaturi pe care le pot urma cu încredere", a explicat prof. Martin Wiseman, directorul proiectului. Profesorul Sikora este însă de altă părere.

"Cancerul nu poate fi redus la o problemă de alimentaţie sau la o simplă formulă. Este nevoie de un consum exagerat de alimente nesănătoase pentru a se putea vorbi de un efect al acestora asupra dezvoltării cancerului", a conchis acesta.

În urma raportului cercetătorilor britanici, s-a observat că este indicat ca în alimentaţia zilnică să nu se depăşească şase grame de sare, deoarece aceasta duce la creşterea tensiunii arteriale, să nu se consume mai mult de 150 de grame de suc, ca urmare a conţinutului bogat în zaharuri, să se consume zilnic lapte, fiind recunoscute proprietăţile sale în lupta împotriva cancerului de vezică urinară, însă nu în exces deoarece o cantitate prea mare de calciu poate duce la apariţia cancerului de prostată.

Recomandarea medicilor:

Să se evite:
1. Carnea procesată
(salamul, şunca, slănina,
hot-dog-ul) - deoarece
modul de preparare, prin afumare şi adăugare de sare, favorizează apariţia
cancerului.
2. Băuturile dulci
(cola, limonadă) - acestea favorizează creşterea în greutate şi apariţia riscului de obezitate.
3. Suplimentele alimentare - ele dezechilibrează balanţa nutrienţilor din organism.
4. Mâncărurile de tip
fast-food (burgeri, pui prăjit, cipsuri, ciocolată) - toate acestea duc la o creştere alarmată în greutate.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite