„Metrotextualul“, o nouă specie urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Metrotextualul“, o nouă specie urbană
„Metrotextualul“, o nouă specie urbană

Tot mai mulţi bărbaţi încheie mesajele trimise prin telefon sau e-mail cu săruturi şi îmbrăţişări. Chiar şi cele adresate altor bărbaţi. Tehnologia a îmblânzit bărbaţii şi i-a transformat pe tot mai mulţi în fiinţe afectuoase, potrivit unui sondaj realizat de o companie de telefonie mobilă.

Aproape un sfert dintre bărbaţi (22%) includ mereu un sărut în mesajele scrise pe care le trimit altor bărbaţi, rezultă din sondajul realizat online de T-Mobile, potrivit Reuters. Noua specie urbană, „metrotextualul“, are în general între 18 şi 24 de ani. Trei sferturi dintre aceşti bărbaţi (75%) încheie mereu mesajele cu un pupic, iar 48% recunosc că tot mai mulţi dintre prietenii lor au acelaşi obicei.

Sondajul arată însă că nu doar tinerii au devenit „metrotextuali“ – unul din zece bărbaţi în vârstă de peste 55 de ani are obiceiul de a trimite un sărut la finalul unui mesaj adresat unui alt bărbat. Cei mai mulţi „metrotextuali“ (52%) preferă să trimită un „x“ - simbolul sărutului -, scris cu literă mică, în timp ce 17% optează pentru varianta cu literă mare, „X“. De asemenea, unul din trei bărbaţi preferă să-şi exprime afecţiunea prin mai multe pupături (xxx).  Nick Kirkham, de 25 de ani, spune că în grupul lui de prieteni se trimit pupici de ani de zile. „De fapt, în afara şefului şi a clienţilor, nu există persoană căreia nu i-aş trimite un pupic într-un mesaj“.

Tehnologia dezinhibă

Psihologul american Ron Bracey a explicat că bărbaţii s-au ferit, de regulă, să împărtăşească sentimentele prietenilor şi preferau să se închidă în ei. Evoluţia tehnologiei, apariţia telefoniei mobile şi a reţelelor de socializare a schimbat însă datele problemei. „Se comunică din ce în ce mai mult non-verbal şi asta se pare că-i face pe bărbaţi să-şi exteriorizeze mai uşor sentimentele – mai ales în prezenţa prietenilor de acelaşi sex“, a conchis psihologul.

De aceeaşi părere este şi psihoterapeutul italian Giuliana Proietti. „În general, tehnologia dezinhibă şi chiar şi pacienţii mei încheie emailurile cu sărutări şi îmbrăţişări“, explică specialistul. Când un comportament considerat tabu devine uzual capătă şi o nouă semnificaţie, potrivit psihoterapeutului, ceea ce înseamnă că în ziua de azi este mult mai firesc să trimiţi „mulţi pupici“ decât „îmbrăţişări cordiale“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite