Merele previn astmul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ghid cu sfaturi utile referitoare la dieta şi stilul de viaţă pe care trebuie să-l adopte bolnavii de astm bronşic a fost lansat ieri. O dietă bogată în fructe proaspete (în special

Un ghid cu sfaturi utile referitoare la dieta şi stilul de viaţă pe care trebuie să-l adopte bolnavii de astm bronşic a fost lansat ieri.

O dietă bogată în fructe proaspete (în special mere, portocale şi struguri) poate preveni astmul bronşic. Boala este caracterizată prin tuse, respiraţie şuierătoare şi accese de sufocare.

Potrivit dr. Florin Mihălţan, pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitală, boala apare fie din cauza unor factori ereditari, fie a celor care ţin de mediul înconjurător (acarieni, praf de casă, mucegaiuri).

Ca măsuri de prevenire a expunerii la alergeni se recomandă evitarea fumatului, a unor alimente şi aditivi alimentari (vanilie, mentol, scorţişoară, conservanţi E200, E203, ţelină, usturoi, miere de albine, carne de găină, ouă, peşte), a stresului emoţional şi a prafului de cameră.

"Comunicarea între pacient şi medic este esenţială pentru înlăturarea prejudecăţilor şi însuşirea deprinderilor care ţin boala sub control", a spus dr. Mihălţan.

În acest sens, ieri a fost lansat primul Ghid Actualizat pentru Managementul Astmului (GAMA ) din România, al cărui scop este să informeze specialiştii, dar şi populaţia despre această boală, tratamentele existente şi importanţa diagnosticului corect. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, astmul afectează la nivel mondial aproximativ 300 milioane de persoane. În ţara noastră se estimează că prevalenţa bolii este de 5-7% la copii şi 7-10% la adulţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite