Meniu sănătos şi pentru noi, şi pentru Planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea cărnii din alimentaţie ajută la protecţia mediului. O dietă ecologică, necesară pentru a scădea emisiile de gaze cu efect de seră, include mai puţină carne şi mai multe legume şi fructe.

Carnea roşie şi cea albă au un puternic impact negativ asupra mediului, potrivit raportului „Livewell 2020", dat publicităţii de organizaţia internaţională WWF şi de Institutul de Nutriţie şi Sănătate Rowett, din Marea Britanie. Documentul propune o dietă care să ne ajute să mâncăm sănătos şi să protejăm Planeta. Regimul include în meniul zilnic fructe, legume, cereale şi alimente ce necesită o minimă procesare pentru a reduce impactul industriei alimentare asupra Planetei, scrie cotidianul „The Independent".

Autorii raportului susţin că o astfel de dietă, care include şi ciocolata, şi cartofii prăjiţi, ar costa o persoană în jur de 33 de euro pe săptămână, în Marea Britanie, faţă de cât a cheltuit, în medie, un britanic în 2009, 37 de euro. „Pe măsură ce realizăm ce impact au asupra mediului alimentele şi băuturile pe care le consumăm, politicile alimentare şi dietele viitorului trebuie să depăşească obişnuitele recomandări în funcţie de valorile nutriţionale şi să ţină cont şi de sustenabilitate", se explică în raport.

Dieta „Livewell 2020"  include un consum redus de carne, 4%, dar 35% fructe şi legume, 29% pâine, paste, orez şi cartofi şi 15% produse lactate. Meniul recomandat pentru o săptămână presupune un mic dejun cu cereale bogate în fibre şi lapte semidegresat, la prânz, sandviciuri, iar pentru cină, feluri de mâncare lejere, cum este puiul cu orez, macaroanele cu brânză sau tortillas cu chili şi carne de vită. În document se precizează că pentru a atinge ţinta stabilită pentru anul 2050 - reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră - este nevoie de o dietă mai limitată.

„Dacă vrem să protejăm speciile şi pădurile, trebuie să ne modificăm fundamental sistemul alimentar", explică Colin Butfield, coordonatorul campaniilor WWF. „Acest raport ne arată cum putem mânca sănătos şi pentru noi, şi pentru Planetă." Dieta propusă nu este însă una radicală, adaugă reprezentantul WWF, pentru că include carne şi peşte în meniul zilnic, iar pentru unii dintre noi ar putea fi chiar o variantă mai ieftină decât cea din prezent.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite