Medicii au băgat-o în scaunul cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţa Maria Drăguţu are 6 ani şi a paralizat în urma unei operaţii eşuate, făcută la Iaşi. Paralizată şi imobilizată într-un cărucior, Maria ar putea suferi şi de „boala oaselor de sticlă“. Dar este optimistă şi visează să devină o balerină de succes.

Maria Drăguţu nu a păşit vreodată. S-a născut sănătoasă, ba chiar a dat din picioare în prima săptămână de viaţă, spun părinţii, care au dus-o imediat la medic când au descoperit un hematom în dreptul coloanei. După operaţia efectuată de chirurgii de la Spitalul „Sfânta Maria" din Iaşi, copila a paralizat. Medicii ieşeni au dat o explicaţie halucinantă: astfel de operaţii pot eşua la pacienţi atât de mici. „Nu am putut să-i reclamăm pentru că am semnat că ne asumăm riscurile operaţiei", a spus Gabriela Drăguţu, mama Mariei.

Diagnosticul pus de medici este „paraplagie flască secundară post mielomeningocel", adică paralizie a membrelor inferioare postoperatorie. Medicii nu i-au dat vreo şansă Mariei să mai meargă vreodată. Părinţii însă nu au renunţat. Cu 30.000 de dolari, adunaţi din donaţii, părinţii şi-au dus fetiţa, în urmă cu trei ani, în China, pentru un transplant cu celule stem. Rezultatele încă nu se văd, dar familia Drăguţu nu-şi pierde încrederea. Maria, cu atât mai puţin . „Într-o zi voi putea merge şi voi fi balerină. Mă gândesc şi la o carieră de fotomodel pentru că am calităţile necesare", spune fetiţa, care e convinsă că o minune se va întâmpla.

Un copil ca toţi ceilalţi

Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, de ceva vreme, oasele Mariei se rup pur şi simplu. Nu simte durerea, pentru că picioarele îi sunt paralizate. Părinţii ei se tem de ce este mai rău. „Pe plan local, medicii nu au confirmat încă «boala oaselor de sticlă», dar vom merge la Bucureşti, pentru un control de specialitate. Femurul i s-a rupt de câteva ori şi ne temem de boala asta, care

i-ar putea afecta tot organismul", a mai spus mama Mariei, care a obţinut o programare la Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrie din Capitală. Copila va fi consultată de renumitul profesor  Gheorghe Burnei. Până atunci, Maria are nevoie de un cărucior electric, cu ajutorul căruia să se deplaseze la grădiniţă şi, din toamnă, la şcoală, ca să nu îşi solicite prea mult mâinile.

„Încearcă şi chiar reuşeşte să fie activă la grădiniţă şi nu vrea să fie ajutată, pentru că doreşte să fie considerată un copil ca toţi ceilalţi. Se plânge însă mereu că o dor mâinile de la efort", a spus Simona Acsente, educatoarea Mariei. Un astfel de cărucior costă 18.000 de lei, iar familia Mariei nu-şi permite să-l cumpere, mai ales că mai are în grijă doi copii, iar veniturile sunt modeste. Dacă vreţi să ajutaţi, sunaţi la 021.407.76.80. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite