Medicii recomandă: Ochelarii de soare, obligatorii între orele 10.00 şi 16.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un accesoriu la modă. Numeroase studii ştiinţifice indică faptul că petrecerea mai multor ore în soare, fără a proteja ochii, favorizează apariţia

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un accesoriu la modă. Numeroase studii ştiinţifice indică faptul că petrecerea mai multor ore în soare, fără a proteja ochii, favorizează apariţia cataractei şi distrugerea ţesuturilor nervoase oculare. Aceste afecţiuni duc, în timp, la pierderea parţială sau totală a vederii.

Oftalmologii recomandă ca în zilele însorite să purtăm ochelari care absorb, în proporţie de 99%, radiaţiile ultraviolete. Suplimentar, ne putem proteja cu o pălărie cu boruri largi.

Radiaţiile ultraviolete sunt periculoase mai ales primăvara şi vara, între orele 10.00 şi 16.00, ne spune dr. Elena Livia Popescu, medic primar oftalmolog la Policlinica Şerban Vodă din Bucureşti. De exemplu, sunt suficiente numai 15 minute de expunere la soare la nivelul amiezii, pentru a ne alege cu o arsură pe pielea neprotejată. Însă nu numai pielea are de suferit de pe urma acestora, ci şi ochii.

Protecţie în proporţie de 99% împotriva ultravioletelor

Spre deosebire de lumina vizibilă, ultravioletele (UVA şi UVB) pot provoca afecţiuni ireversibile la nivelul structurii ochilor. Cele mai frecvente sunt cataracta (boală caracterizată prin opacitatea cristalinului) şi degenerarea maculară (distrugerea ţesuturilor nervoase oculare). Din acest motiv, medicii recomandă ochelarii care blochează în proporţie de 99 la sută ultravioletele. Puterea de protecţie a acestora poate fi verficată de către un optician. Pe de altă parte, lentilele trebuie să fie suficient de închise la culoare pentru a filtra între 75 şi 90 % din lumina vizibilă, care în timp ne oboseşte ochii, provoacă dureri de cap dar şi ridarea pielii. Puneţi-vă ochelarii şi uitaţi-vă în oglindă. Dacă vă vedeţi ochii, înseamnă că lentilele nu sunt suficient de închise, deci nu pot fi un paravan pentru lumina vizibilă.

Cum îi alegem şi de unde-i cumpărăm?

1. Verificăm protecţia împotriva UVA şi UVB (aceasta trebuie să fie de 99 la sută).

2. Lentilele trebuie să blocheze între 75 şi 90% lumina vizibilă. Acestea nu trebuie să fie zgâriate sau să distorsioneze imaginea.

3. Putem opta pentru lentile polarizate (care au proprietatea de a tăia strălucirea luminii şi reflexia, mai ales când conducem sau pescuim) sau pentru cele fotocromice (care îşi modifică intensitatea culorii în funcţie de lumină).

4. S-a demonstrat că lentilele din plastic blochează cea mai mare parte a ultravioletelor. În plus, acestea sunt şi cele mai sigure pentru ochi, în cazul în care se sparg.

5. Ochelarii de soare, inclusiv cei pentru copii, se cumpără de la magazinele de optică sau din farmacii, unde se oferă şi informaţii în legătură cu factorul de protecţie al acestora. Medicii recomandă evitarea achiziţionării lor din piaţă, deoarece, în pofida preţului redus, sunt extrem de periculoşi pentru vedere. Ei pot produce ameţeli, dureri de cap, înroşiri ale ochilor şi lăcrimări, ajungându-se uneori până la afectarea gravă a vederii.

6. Pe de altă parte, un preţ ridicat nu înseamnă neapărat că ochelarii oferă o protecţie mai mare, ci doar faptul că sunt la modă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite