Medicamentele cu E-uri produc hiperactivitate la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siropurile de tuse, antibioticele şi produsele pe bază de paracetamol care conţin coloranţi artificiali îi fac pe micuţi gălăgioşi şi impulsivi Patru din zece medicamente destinate

Siropurile de tuse, antibioticele şi produsele pe bază de paracetamol care conţin coloranţi artificiali îi fac pe micuţi gălăgioşi şi impulsivi

Patru din zece medicamente destinate copiilor conţin aditivi responsabili cu declanşarea comportamentului hiperactiv, arată un studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea Southampton, citaţi de "Daily Mail". Potrivit specialiştilor, chiar şi medicamentele indicate copiilor sub trei ani conţin un număr mare de aditivi periculoşi pentru sănătate. Campania desfăşurată de Comisia pentru Alimentaţie a analizat peste 70 de siropuri de tuse şi antibiotice.

Raportul comisiei a arătat că 28 dintre produsele analizate conţineau peste şapte aditivi alimentari, consideraţi de specialiştii de la Universitatea Southampton responsabili de declanşarea comportamentului hiperactiv la copii. Chimicalele au fost descoperite în 17 dintre cele 37 de produse pe bază de paracetamol, analizate în două din 11 medicamente pe bază de ibuprofen şi în patru din nouă siropuri de tuse studiate în timpul cercetării.

Dintre antibiotice, trei din cinci medicamente care conţineau amoxicilină sau eritromicină conţineau aditivi alimentari. În septembrie 2007, în urma mai multor studii de specialitate, s-a confirmat faptul că amestecul de coloranţi artificiali şi de conservanţi alimentari poate duce la creşterea cazurilor de comportament hiperactiv în cazul copiilor, se arată pe site-ul actiononadditives.com. Cu toate acestea, aditivii nu au fost excluşi din lista de ingrediente a produselor medicale sau din produsele alimentare destinate copiilor.

Coloranţii duc la dificultăţi de concentrare

Lista aditivilor care nu ar trebui să facă parte din lista de ingrediente a produselor farmaceutice pentru copii cuprinde: tartrazinul (E102), Quinoline Yellow (E104), Sunset Yellow (E110), Carmoisine (E122), onceau 4R (E124), Allura Red (E129) şi benzoatul de sodiu (E211). Studiul specialiştilor de la Universitatea Southampton a arătat că felul în care copiii se comportă este afectat de combinarea acestor aditivi din compoziţia medicamentelor.

Astfel, s-a observat că micuţii cu vârste între trei şi nouă ani întâmpinau, în urma administrării unor medicamente care conţineau un număr mare de aditivi, dificultăţi în a sta liniştiţi şi a se concentra, devenind gălăgioşi şi impulsivi.
Cu toate acestea, reprezentanţii asociaţiei producătorilor de medicamente din Marea Britanie afirmă că nu s-au descoperit dovezi care să ateste faptul că aditivii din medicamente cauzează probleme comportamentale sau de sănătate.

Etichete de avertizare

"Tartrazinul - E102, un colorant artificial galben, în combinaţie cu conservanţii, duce la apariţia comportamentului hiperactiv la copii. De asemenea, potrivit Agenţiei pentru Standarde Alimentare, acest aditiv, în alimente, produce iritaţii, dermatite, astm şi rinite alergice. De aceea, atât alimentele, cât şi medicamentele care conţin aditivul ar trebui să aibă un semn de avertizare a consumatorului", a explicat Anna Glayzer, unul dintre membrii Comisiei pentru Alimentaţie.

Depistarea aditivilor nu este uşoară, aceştia sunt prezenţi pe listele de ingrediente, însă, de cele mai multe ori, informaţiile sunt scrise folosindu-se litere foarte mici sau denumirea ştiinţifică a aditivului, astfel încât cel care cumpără nu reuşeşte să înţeleagă despre ce componente chimice este vorba, explică membrii Comisiei pentru Alimentaţie. De asemenea, unele alimente sunt vândute fără ambalaj şi astfel nu se ştie compoziţia produsului achiziţionat.

7 aditivi conţinuţi de medicamentele pentru copii sunt periculoşi pentru sănătate

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite