Maşina cu un zmeu putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi sportivi germani au făcut înconjurul Australiei într-o maşină, folosind aproape exclusiv energia eoliană. Dirk Gion şi Stefan Simmerer au condus – sau mai bine zis au navigat – un vehicul propulsat de vânt din Albany până în Sydney, 4.800 de kilometri în 18 zile, scrie „The Observer“.

Trei în unu

Maşina decapotabilă, prima propulsată de energie eoliană care a traversat continentul Australia, este şi vehicul electric, şi turbină eoliană, şi zmeu. Principiul după care funcţionează vehiculul botezat Wind Explorer este destul de simplu. Este o maşină cu „vele". Mai bine zis, cu o pânză de kiting pe care o manevrează pilotul, în funcţie de direcţia vântului. Peisajul australian, fără cabluri de curent sau blocaje în trafic, le-a permis lui Gion şi Simmerer să-şi desfacă zmeul şi să atingă viteze de până la 50 de kilometri pe oră.

Dar ce se întâmplă dacă nu bate vântul? Cei doi aventurieri s-au gândit şi la această posibilitate. Aşa că maşina lor are şi un motor electric, care funcţionează pe bază de baterii, cu o autonomie de 400 de kilometri. Dar dacă bateriile sunt descărcate şi nu bate nici vântul? Atunci intră în funcţiune cea de-a treia invenţie a germanilor. Un braţ telescopic din bambus, cu o turbină eoliană în vârf, care încarcă bateriile pe timpul nopţii. Şi dacă niciuna dintre aceste soluţii nu dă rezultate, pot oricând să alimenteze maşina de la staţiile speciale, ca orice vehicul electric. De fapt, au şi făcut asta la începutul călătoriei şi au calculat că au cheltuit doar 10 lire (12 euro) pentru întreaga aventură. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite