VIDEO Maratonul de la capătul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Roşu pleacă mâine într-o călătorie ce are ca punct final Polul Nord, unde va alerga 42 de kilometri. Maratonistul intră în „Săptămâna Patimilor“: începe călătoria de patru zile până la Polul Nord, urmată, pe 7 aprilie, de maratonul propriu-zis şi de întoarcere, la 10 aprilie.

De la începutul anului până acum, a alergat 400 de kilometri, aproximativ distanţa de la Bucureşti la Iaşi, şi a slăbit şase kilograme pentru a se transforma dintr-un „băiat de birou" într-un maratonist pregătit să alerge 42 de kilometri pe gheaţa ce acoperă Oceanul Arctic.
Andrei Roşu a primit şi o însărcinare oficială pentru Polul Nord.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică i-a dat o trusă pe care s-o folosească pentru a lua mostre de gheaţă şi de sol.

„Dacă cineva mi-ar fi spus acum jumătate de an că mi se vor întâmpla toate astea, probabil că l-aş fi crezut, dar aş fi fost speriat de multitudinea de lucruri şi de oceanul de necunoscut care m-ar fi aşteptat", spune Andrei.



De la muzică la maraton

Deşi făcea jogging încă din 2001, când a renunţat la domeniul muzical, în care intrase odată cu lansarea formaţiei Gaz pe Foc, şi s-a angajat într-o bancă, de-abia în urmă cu trei luni a început să se antreneze cu program, să ţină dietă şi un blog pe care să-şi împărtăşească experienţele, http://andreirosu.wordpress.com/. N-a scăpat însă de teama de zborul cu avionul, de frig şi de oboseala care-l va ajunge în timpul maratonului, de a nu termina cursa şi de a-i dezamăgi pe toţi cei care au crezut în el.

Sfaturi de la profesionişti

Dintre cele 5.000 de e-mailuri pe care le-a trimis unor potenţionali susţinători pentru a-şi acoperi taxa de înscriere la Maratonul Polului Nord, de 11.900 de euro, a primit 4.975 de refuzuri. Câţiva au avut însă „curajul sau inconştienţa de a sprijini un debutant", care va alerga, pentru prima dată în viaţă, 42 de kilometri.

Obiectivul lui este să ajungă la finiş în mai puţin de şase ore şi să se claseze în primii 5 din cei 25 de concurenţi înscrişi din toată lumea. L-au ajutat discuţiile cu alpinistul David Neacşu, cel care a condus prima expediţie românească pe Everest, şi exploratorul Teodor Negoiţă, primul român care a ajuns la Polul Nord.

„Mi-au întărit convigerea că o să reuşesc acolo", spune Andrei. Neacşu l-a învăţat ce echipament rezistă în condiţii arctice, Negoiţă i-a spus că este vital să se hidrateze. Şi ambii i-au confirmat că „o astfel de cursă o poţi câştiga mental. Trebuie să găseşti resurse să te motivezi în permanenţă."

Aşa că Andrei îşi va lipi pe mănuşa dreaptă o fotografie cu soţia şi băiatul lor de un an, iar pe cea stângă, tricolorul, pentru a-i aminti de românii de valoare pe care i-a cunoscut şi pentru care merită să fie patriot.

Lista de bagaje

Andrei şi-a făcut o listă detaliată a bagajelor pe care le va lua cu el: de la o mini-periuţă de dinţi, un telefon cu conexiune prin satelit împrumutat, setul de tobe la care va cânta la 90 de grade latitudine nordică la creme de protecţie solară şi medicamente.

"Deşi mi-ar plăcea să câştig Maratonul Polului Nord, dorinţa de a mă întoarce în viaţă este mai mare. Aşa că nu o să forţez."
Andrei Roşu
maratonist

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite