Mâna-robot care pipăie pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mână cibernetică le va permite persoanelor conectate prin intermediul internetului să se atingă. Rudele sau iubiţii plecaţi în străinătate vor fi mult mai uşor de atins cu ajutorul unui robot dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong.

Internauţii vor putea experimenta comunicarea tactilă cu ajutorul unei mâini cibernetice pe care o vor conecta la computer. Aceasta va comunica cu o brăţară electronică, fixată de încheietura mâinii, pentru a primi şi a transmite impulsurile generate de contracţiile muşchilor.

Semnalele sunt preluate de un senzor denumit electromiograf, fixat de antebraţ, şi sunt transmise apoi către un software ce le transformă în mişcări ale muşchilor. Informaţia se transmite apoi prin intermediul internetului către computerul receptor, unde semnalele devin instrucţiuni ale mâinii-robot care imită aceeaşi mişcare.

Invenţia, ce va schimba vieţile celor care suferă din cauza distanţei, aparţine unei echipe de cercetători chinezi de la Universitatea din Hong Kong şi a fost dezvăluită în această săptămână, cu ocazia expoziţiei internaţionale de tehnologie din acelaşi oraş.

Potrivit „The Daily Mail", mâna-robot poate apuca obiecte, poate scutura mai ferm sau mai delicat o altă mână în semn de salut, poate face semnul pentru „OK" şi „pace" şi va fi lansată pe piaţă spre sfârşitul acestui an.

Costurile, singura problemă

Creatorii invenţiei afirmă că mai sunt o sumedenie de lucruri de pus la punct înainte ca această mână-robot să  fie utilă internauţilor care-şi doresc atingeri mai complexe precum mângâierile. Însă, potrivit cercetătorilor, aceste îmbunătăţiri necesită doar timp şi bani, chinezii având deja soluţia pentru o mână-robot care să imite până şi cele mai complicate mişcări ale unei mâini adevărate.

Mâna cibernetică va apărea pe piaţă, cel mai probabil, înainte de Crăciun şi va costa circa 33 de euro sau aproximativ 66 de euro perechea.

„În acest moment, funcţiile «mâinii» nu sunt perfecte, există câteva erori precum întârzieri ale proceselor de transmisie, dar sperăm să putem produce, în viitor, o «mână» mult mai îndemânatică", a declarat coordonatorul acestui proiect, Liu Yun Hui. Prototipurile actuale arată ca nişte mănuşi chirurgicale, însă profesorul Liu speră să îmbunătăţească aspectul acestui robot, folosind spumă de silicon pentru a-l face mai delicat şi mai cald la atingere.

Totodată, cercetătorii chinezi vor să folosească tehnologia pentru a crea un întreg robot umanoid, care ar putea copia toate mişcările persoanei care stă în faţa computerului.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite