Mamă de la 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să fii mamă e mai complicat în 2011 decât în 2010. Cel puţin aşa susţin mai multe femei, puse faţă în faţă cu deciziile autorităţilor în privinţa concediului maternal . Multe mame care ar fi trebuit să nască la început de an au făcut „un efort“ şi şi-au programat cezariana chiar înainte să sune gongul intrării în vigoare a noilor reglementări.

Fie că urmau să nască, fie că sunt deja mămici, mii de femei din România au urmărit cu sufletul la gură schimbările legislative de la finalul anului. În decembrie, Guvernul a decis că proaspetele mămici vor putea alege din 2011: doi ani de concediu maternal şi indemnizaţie mică, sau un an cu indemnizaţie la fel ca în 2010. Patru mame, o singură îngrijorare: dacă se vor descurca să-şi crească fiii sau fiicele cu indemnizaţia de la stat.

Corina D., 26 de ani, din Bucureşti, trebuia să nască pe 3 ianuarie. Avea cezariana deja programată la o maternitate din Capitală. În noiembrie însă s-a decis s-o reprogrameze pentru 28 decembrie. „La sfârşitul lunii noiembrie se vorbea deja de modificări importante în privinţa legislaţiei. Am auzit o declaraţie de-a ministrului Muncii care spunea clar că perioada de concediu maternal se va reduce la un an", povesteşte Corina, contabil la o firmă de producţie publicitară. La următorul control, nu a stat pe gânduri şi i-a propus medicului o mică schimbare de dată. Mică, dar prin care să prindă încă reglementările din 2010 în privinţa indemnizaţiei pentru mame. „Medicul mi-a spus la început că nu ar trebui să ne grăbim, însă având în vedere că era vorba de trei zile, a acceptat", mai spune tânăra mămică. A născut la 28 decembrie un băieţel de 3,4 kilograme, care va beneficia de prezenţa mamei doi ani lângă el. „De când am rămas gravidă am spus că vreau să stau doi ani cu copilul", povesteşte Corina. Ea va primi lunar de la stat 1.200 de lei, ca indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Medicii spun însă că nu au recomandat mamelor care au încercat să nască mai devreme să recurgă la o soluţie de acest fel. „Nu am avut cazuri concrete de solicitări în acest sens, însă aş fi recomandat clar pacientelor ca în primul rând să se gândească la sănătate şi să nască aşa cum au fost programate", spune medicul Delia Grădinaru, de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Cătălina F., brand manager la o publicaţie din Bucureşti, a născut şi ea cu câteva zile înainte de Crăciun. Tot un băieţel. Nu a avut emoţii că va fi afectată de modificările legislative, pentru că a aşteptat să nască natural şi a născut la 40 de săptămâni, după termen. A urmărit însă anunţurile autorităţilor şi a încercat să se pună în pielea mamelor care au născut sau vor naşte în 2011. „Eu am noroc că am sprijinul soţului meu, însă nu ştiu ce aş fi făcut dacă aş fi fost nevoită să mă întorc la serviciu după un an", spune femeia de 27 de ani. „Fiecare mamă îşi face calcule înainte să rămână gravidă, iar o modificare peste noapte te poate da cu totul peste cap", spune ea. Dacă ar fi fost pusă în situaţia să aleagă, nu ar fi stat pe gânduri: ar fi preferat să stea doi ani cu copilul, chiar dacă acest lucru ar fi însemnat o indemnizaţie mai mică.

Andra C
., 28 de ani, din Ploieşti, este însărcinată în luna a şaptea. „Din noiembrie până la sfârşitul lui decembrie mi-am făcut de trei ori calculul cum mă voi descurca şi ce variantă ar trebui să aleg", spune ea. „Şi tot de atâtea ori m-am hotărât şi m-am răzgândit", adaugă tânăra, jurist la o instituţie publică.  Acum e hotărâtă: se va întoarce la serviciu după un an, pentru a putea primi o indemnizaţie ceva mai mare, iar după aceste 12 luni o va ruga pe mama ei să aibă grijă de copil. „Nu cred că aş fi rezistat doi ani acasă, dar toate nehotărârile Guvernului m-au făcut să mă gândesc şi eu de mai multe ori", mai spune Andra.

Ioana B.
, 35 de ani, din Capitală, are o fetiţă care împlineşte un an peste câteva zile. Când a născut, în 2010, s-a gândit foarte clar că va sta acasă cu copilul doi ani. La sfârşitul anului trecut însă, zvonurile despre o posibilă aplicare retroactivă a modificărilor legislative au dat-o cu totul peste cap. „Am zile întregi în care nu mă uit la ştiri, însă cred că, în perioada aceea, am ţinut televizorul tot timpul pe canale TV cu astfel de programe", spune Ioana, translator la o firmă din Bucureşti. „Mă uitam dimineaţa la televizor şi vorbeam cu copilul: «Mami, nu mă mai lasă Boc (premierul Emil Boc, n.r.) să mai stau un an cu tine»", îşi aminteşte femeia. Când a aflat că noile prevederi se vor aplica doar femeilor care nasc după 1 ianuarie 2011, a răsuflat uşurată.

Panică şi în Spania

Foarte multe femei însărcinate din Spania au încercat să nască înainte de termen pentru a nu pierde ajutorul de naştere, în valoare de 2.500 de euro, care nu se mai acordă de la 1 ianuarie 2011. Măsura, prin care statul spaniol oferea 2.500 de euro pentru fiecare nou-născut al familiei oricărui rezident, a fost introdusă în iulie 2007, pentru stimularea natalităţii.

Schimbări legislative

Cum a fost în 2010

Mamele puteau sta doi ani acasă, primind o indemnizaţie de până la 3.400 de lei. Cele care se întorceau mai repede la serviciu primeau un bonus lunar de 100 de lei.

Cum e de la 1 ianuarie 2011

Mamele pot opta între două variante propuse de Guvern: fie stau acasă doi ani, cu o indemnizaţie de maximum 1.200 de lei, fie aleg concediu maternal de un an, cu o indemnizaţie de până la 3.400 de lei. Pentru varianta a doua, mamele care se întorc mai devreme de un an la serviciu primesc un stimulent lunar de 500 de lei până la împlinirea a doi ani de la naştere.

Multe femei aleg să stea doi ani acasă

Potrivit specialiştilor în resurse umane, foarte multe femei de carieră se întorceau la serviciu după un an şi înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări. Aproximativ 70% din femeile de carieră revin la serviciu după mai puţin de un an, spune Daniela Necefor, managing partner la firma de recrutare Total Business Solutions.

La nivel naţional însă, situaţia este diferită. Autorităţile estimează că aproximativ 35-40% din mame vor opta anul acesta pentru varianta concediului de un an, iar restul, pentru a doua variantă. Deprofesionalizarea mamelor, argument invocat de politicieni pentru modificarea legislaţiei, nu este în totalitate susţinută de reprezentanţii firmelor de HR.

Daniela Necefor de la Total Business Solutions consideră că problema deprofesionalizării femeilor după doi ani de concediu maternal este
delicată. „Există domenii în care apar schimbări majore în doi ani de absenţă a mamei de la serviciu. În alte domenii nu ar trebui să fie probleme, chiar dacă este adevărat că după doi ani îţi intri mai greu în mână", spune Daniela Necefor. Specialistul mai spune că decizia Guvernului a venit din cauză că foarte multe familii au decis să facă un copil în această perioadă de criză, tocmai pentru a avea un venit asigurat.

Monica Dona, consultant la Lugera & Makler, crede că statul ar trebui să asigure soluţii alternative pentru creşterea copilului, tocmai pentru a le permite mamelor să se întoarcă mai repede la serviciu. „O reintegrare a mămicilor după o perioadă mai scurtă trebuie susţinută prin asigurarea de soluţii alternative de îngrijire şi de protecţie a copiilor", consideră Monica Dona.

La sfârşitul anului trecut, statul avea în plată 198.000 de indemnizaţii pentru mame. Dintre acestea, peste 3.400 sunt în cuantumul maxim de 3.400 de lei şi peste 87.000 au valoarea minimă de 600 de lei.

Creşă sau bonă?

Mamele care se vor întoarce mai devreme la serviciu au în prezent doar două variante pentru a rezolva problema copilului: fie apelează la o bonă, fie la creşă. Ambele variante sunt însă fie costisitoare, fie cu foarte mari riscuri. Potrivit autorităţilor, şi anul trecut părinţii s-au confruntat cu o criză a locurilor de la creşă. De exemplu, în Bucureşti există 13 creşe pentru aproximativ 6.000 de naşteri anual, iar în alte oraşe mari din ţară, situaţia este şi mai gravă. În acest context, Guvernul promite 400 de noi creşe în întreaga ţară în 2011, însă părinţii nu sunt liniştiţi de această veste.

Dacă aleg însă varianta bonei, trebuie să scoată lunar din buzunare între 600 şi 2.000 de lei, în multe cazuri mai mult decât salariul mamei şi stimulentul de reîntoarcere la serviciu. În plus, psihologii atrag atenţia asupra riscului creşterii copilului în compania unei persoane străine. „La vârsta de un an, copilul trebuie lăsat doar cu persoane de încredere. Au existat multe cazuri în care bonele nu au avut un comportament adecvat cu copiii", spune psihologul Sînziana Ene.

Personal specializat

În marile oraşe din ţară, oferta de bone este destul de bogată: de la femei abia ieşite la pensie la doamne rămase fără serviciu şi până la bone de carieră. Psihologii îi sfătuiesc însă pe părinţi să apeleze la bone specializate, care au trecut anterior prin teste psihologice şi care au pregătire adecvată în îngrijirea copiilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite