Mai drăguţi dacă li se pare că îi invidiezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii care au succes se poartă mai frumos de teamă  să nu fie victimele unor răutăţi
Oamenii care au succes se poartă mai frumos de teamă să nu fie victimele unor răutăţi

Cei care au succes se poartă mai frumos cu persoanele din jur care îi invidiază. La această concluzie au ajuns psihologii olandezi, notează cotidianul britanic „The Daily Mail“. Cercetarea acestora, care a fost publicată recent în revista „Psychological Science“, a avut loc în contextul în care un studiu precedent arăta că invidia poate fi de două feluri: „plină de răutate“, respectiv „inofensivă“.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Tilburg, persoanele care au succes şi se tem că vor deveni ţinta unor răutăţi au tot interesul să se poarte frumos cu cei din jur. În cazul în care relaţiile se ameliorează, oamenii de succes nu mai au de ce să-şi facă griji. Agresivitatea celor geloşi se va diminua. Nu la fel stau lucrurile în cazul celor care simt că-ifac geloşi pe cei din jur, dar care nu percep nicio atitudine agresivă din partea acestora. Invidia „inofensivă" are mai puţine şanse să-i facă pe oameni mai împăciuitori în comparaţie cu cea „plină de răutate".

„În antropologie se spune că, dacă eşti invidiat, tinzi să interacţionezi mai mult cu oamenii pentru a aplana încă din faşă conflictele", a declarat Niels van de Ven de la Universitatea Tilburg, care a coordonat studiul. Acesta a recunoscut însă că vechiul concept este valabil în special atunci când oamenii simt că ar putea fi victimele unei atitudini agresive. „Această teamă de a fi invidiat ne încurajează să găsim modalităţi prin care să ne îmbunătăţim relaţiile interumane", a adăugat acesta. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite