Mahmureala, o boală veche de 12.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răul „de a doua zi“datează de pe vremea apariţiei consumului de alcool,  din Epoca de Piatră. Mahmureala, alături de răceala obişnuită sau durerile menstruale, e o maladie pe cât de răspândită, pe atât de dificil de tratat. Medicii nu i-au găsit nici până azi leacul.

Când te trezeşti, primele momente sunt de confuzie; însă, în următoarea secundă, te întrebi dacă eşti întreg. Durerea de cap e cumplită, stomacul ţi-l simţi ca pe cuva unei maşini de spălat la turaţie maximă, ochii te dor la cea mai mică rază de lumină şi ai o depresie de zile mari şi, în general, ai senzaţia că te afli pe patul de moarte. Aha, acum e clar: cât dracu’ am băut aseară?

O „boală“ scumpă

Orice şofer de pe lumea asta e conştient de riscurile conducerii sub influenţa alcoolului; mult mai puţini sunt cei care îşi dau seama de efectele unei mahmureli severe.

Potrivit unui studiu al medicului Jeffrey Wiese, costurile suportate de economia americană din cauza mahmurelii - absenteism, slabă performanţă la locul de muncă - se ridică la 148 miliarde de dolari pe an. Efectele alcoolului asupra organismului depăşesc cu mult termenul la care beţia dispare.

Mahmureala se instalează atunci când alcoolul ingerat este eliminat, în cele din urmă, din organism, adică atunci când nivelul alcoolemiei revine la normal. Nocivitatea mahmurelii se datorează produşilor secundari secretaţi de organism în procesul de metabolizare a alcoolului.

Populaţii sensibile

Toate băuturile alcoolice conţin două tipuri de alcooli: etanol (în cea mai mare pondere) şi metanol. Acesta din urmă este şi cel mai periculos, deoarece este descompus în formaldehidă (acelaşi compus chimic folosit la îmbălsămare) şi acid formic (foarte toxic).

Alcoolul acţionează şi asupra unei glande numite hipofiză, blocând secreţia unui hormon responsabil de reglarea secreţiei de urină. Astfel, acesta acţionează ca un diuretic, deshidratând organismul - cu toate efectele cunoscute - urinare frecventă, apoi dureri de cap şi oboseală.

Mahmureala înseamnă, ca efect al consumului de alcool, o serie de trei tipuri de efecte strâns corelate: fiziologice (durerea de cap, senzaţia de greaţă, deshidratarea, oboseala, chiar durerile musculare), cognitive (confuzie, inabilitatea de a te concentra) şi emoţionale (depresia, lipsa motivaţiei, sentimentul de vinovăţie etc.).

Fiziologia beţiei explică şi observaţia curentă conform căreia unele populaţii se îmbată mai uşor (şi cu efecte ulterioare mai severe) decât altele. În cazul asiaticilor şi al evreilor, între 40% şi 50% din aceştia suferă de un deficit - determinat genetic - de aldehidă dehidrogenază, o enzimă cu un rol important în metabolizarea alcoolului.

Beţia ca literatură

Despre efectele alcoolului s-au scris cărţi întregi. Unele capodopere ale literaturii au ieşit de sub pana unor beţivi notorii. Romancierul britanic Kingsley Amis (autorul lui „Lucky Jim“), un mare consumator de alcool, pe tot timpul vieţii, a scris de mai multe ori despre senzaţia cumplită a mahmurelii, în nu mai puţin de trei cărţi despre arta băutului:

 „Atunci când acel amestec inefabil de depresie, tristeţe (acestea două nu înseamnă acelaşi lucru), anxietate, ură de sine, sentiment al eşecului şi teamă de viitor începe să ţi se strecoare în suflet, spune-ţi că ceea ce ai e o mahmureală...

Nu ai suferit o leziune cerebrală minoră, nu eşti chiar atât de dezastruos la locul de muncă, familia şi prietenii nu s-au aliat într-o conspiraţie tăcută împotriva ticălosului care eşti, şi nu ai ajuns să vezi în cele din urmă viaţa aşa cum e ea“.

Leacuri din întreaga lume

Francezii beau cafea cu sare, japonezii fac repede un ceai verde, danezii merg la saună, iar americanii se tratează cu “stridii de prerie” – un amestec de ou crud, suc de roşii, sos Worcester şi oţet.

Românii fac schimb de “reţete” antimahmureală pe forumuri sau merg pe mâna farmacistului. Un “păţit” spune că de fiecare dată după o noapte de beţie bea apă şi  mănâncă puţină smântână.

Farmacia de acasă

 Un pahar de suc de roşii, o Fanta de portocale, o lămâie, murături sau o cană cu zeamă de varză, o ciorbă acră, apă cu zahăr etc. Acestea sunt cele mai la îndemână remedii.

Cunoscătorii recomandă chiar o bere pe stomacul gol, iar cei mai inventivi fac adevărate “cocktailuri”: două algocalmine, o cană mare de cafea şi vreo doi litri de apă minerală sau plată.

Un adevărat profesionist într-ale băutului - “zahei”, de pe forumul antimahmureală - are o reţetă infailibilă, spune el. “Un litru de coca-cola, o cafea amară, o jumătate de lămâie şi o aspirină”. Mod de administrare: “se bea aspirina.

Pe parcursul următoarei ore se consumă restul. Dacă într-o oră nu sunteţi întregi, înseamnă că nu eraţi mahmuri, ci iradiaţi”, mai spune acesta. .

În farmaciile din oraş, cele mai des recomandate remedii pentru “a doua zi” sunt aspirinele, nurofenul, antinevralgicul şi algocalminul, analgezicele şi pilulele care taie senzaţia de greaţă.

Hotelul Ritz din cartierul londonez Picadilly are în meniu, la bar, două cocktailuri speciale pentru mahmureli.

Tratament de fiţe

Managerul barului a creat “The Hangover Square”, 12,5 lire sterline (13,5 euro) paharul, pentru greţurile la stomac: o parte coniac, o parte Fernet Branca, trei jeturi de bitter Angostura şi patru părţi suc de portocale, peste care se toarnă şampanie scoasă de la gheaţă. “The Hangover Grand” – 10,5 lire (11,3 euro) paharul – pentru durerile de cap este un amestec în părţi egale de vin de Porto, coniac şi cremă albă de mentă.

Pentru cei mai puţin bogaţi şi celebri, leacurile unei bunici englezoaice, dintr-un catalog de remedii naturiste, sugerează masarea frunţii cu o bucată de pânză îmbibată în oţet sau cu o coajă de ceapă crudă.

Tablete şi băuturi-minune

RU-21. “Pastila KGB” stimulează metabolizarea alcoolului. Ingredientele naturale încetinesc procesul de oxidare a etanolului şi transformarea acestuia în reziduuri toxice. 20 de tablete, 39 de lei

Paraxine. Este recomandată câte o capsulă, pentru fiecare pahar de tărie sau de vin consumat. 20 de capsule, 40 de lei.

Outox Soberade. Băutura răcoritoare energizantă produsă în Belgia este bogată în vitamina C şi fructoză. În decurs de o oră elimină urmele de alcool din sânge.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite