VIDEO Lumea, îngropată în electrice uzate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantităţi impresionante de deşeuri electronice din China sunt exportate ilegal
Cantităţi impresionante de deşeuri electronice din China sunt exportate ilegal

Cantităţile uriaşe de produse electronice vechi ameninţă serios mediul şi sănătatea în China, India şi în unele state africane. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că trebuie luate măsuri urgente pentru rezolvarea problemei deşeurilor de echipamente electrice şi electrocasnice.

Potrivit cifrelor din cel mai recent studiu publicat de reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cantităţile de deşeuri din echipamente electronice şi electrocasnice (DEEE) cresc, în fiecare an, cu 40 de milioane de tone la nivel global.

În India, situaţia este cea mai sumbră. Specialiştii se aşteaptă ca, până în 2020, cantităţile de calculatoare, telefoane mobile, aparate de fotografiat, frigidere şi televizoare uzate să crească de şase ori comparativ cu anul 2007.

În ceea ce priveşte China şi ţările din Africa de Sud, cantitatea de DEEE se va mări de cinci ori în viitoarea decadă. În raport se estimează de asemenea că, în ţările în curs de dezvoltare, vânzările de produse electronice vor creşte semnificativ în următorii zece ani. Cercetătorii spun că o dezvoltare continuă şi rapidă a pieţei în acest sens va afecta foarte mult mediul înconjurător, din cauza substanţelor chimice conţinute de DEEE-urile nereciclate.

Situaţia este dramatică

„Ne confruntăm cu o problemă globală, dar situaţia a devenit dramatică mai ales în ţări în curs de dezvoltare precum China, unde se generează anual circa 2,3 milioane de tone de deşeuri electronice şi electrocasnice", a spus Guido Sonnemann, director al Programului ONU pentru Mediu.

Potrivit acestuia, cererea pentru noile tehnologii creşte, în timp ce capacitatea de reciclare a acestor produse este cu mult depăşită. În plus, China, India sau Nigeria sunt doar câteva dintre ţările care exportă ilegal deşeurile din echipamente electronice. 

Deşi în multe state există o legislaţie care încurajează reciclarea produselor electronice, ONU avertizează că aceasta nu este suficientă. Oficialii susţin că trebuie încurajate comunităţile şi producătorii în sensul reutilizării, respectiv, al vânzării dispozitivelor vechi, după ce acestea sunt reparate.

"Trebuie luate măsuri urgente. Altminteri, ne vom confrunta cu o nouă criză."
Guido Sonnemann
director al Programului ONU pentru Mediu


Medalii olimpice din deşeuri electrice

Telefoanele celulare şi laptopurile vechi s-au transformat în medalii olimpice. Organizatorii Olimpiadei de Iarnă din Vancouver, Canada, acordă premianţilor medalii inedite, realizate, în proporţii simbolice, şi din aur, argint sau din platină recuperate din deşeuri electronice.

Medaliile vor fi unice şi prin greutatea lor. La 500 de grame cât cântăreşte fiecare, vor fi cele mai grele medalii din istoria Jocurilor Olimpice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite