Locul de muncă al viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii susţin că, în viitor, vor fi din ce în ce mai puţin dispuşi să muncească de acasă, dacă programul de lucru s-a terminat. Serviciul va însemna peste câţiva ani birouri puţine, dar şi un program flexibil, adică timp limitat petrecut la locul de muncă.

Locurile de muncă din viitor nu vor mai arăta ca şi cele actuale, arată un studiu rea­lizat la nivel internaţional de Regus, furnizor de spaţii de lucru flexibile, şi de firma Unwired, specializată în trendurile din domeniul ocupaţional. În timp ce companiile vor pune accent pe folosirea la maximum a tehnologiei şi pe un program mai flexibil, angajaţii vor deveni din ce în ce mai pretenţioşi.

Cercetarea, în cadrul căreia au fost chestionaţi 600 de directori din întreaga lume, arată că aproape 60% din respondenţi prevăd o scădere a nevoii de spaţiu pentru birouri, ca urmare a unui nou stil de lucru. „Viitorul în domeniul ocupaţional va implica organizaţii care se îndreaptă către un model de lucru mai flexibil, în care angajaţii vor avea posibilitatea de a-şi alege felul în care este cheltuit bugetul pentru propriul spaţiu de birou", spune Bob Gaudreau, vicepreşedinte executiv Regus. Acesta susţine că, pe măsură ce lumea virtuală câştigă teren, valorificarea agilităţii şi crearea unui puternic argument comercial pentru schimbarea modului în care muncim vor deveni esenţiale.

Salariaţii tineri vor fi cei care vor cere această schimbare. 71% din cei intervievaţi în cadrul studiului cred că angajaţii activi la începutul mileniului şi cei din generaţia care încă merge la şcoală vor accepta mai uşor munca în mediul virtual şi vor respinge ideea de a munci într-un birou tradiţional.

Provocare pentru companii

În condiţiile actuale de lucru, în care spaţiul de la serviciu înseamnă „omul şi biroul", angajaţii nu îşi mai dau interesul să muncească în afara locului de muncă, mai arată raportul. Astfel, 59% din respondenţi spun că nu mai fac eforturi să muncească eficient în afara spaţiului de lucru şi doar 12% doresc să lucreze de acasă. Şi în privinţa timpului pe care îl petrec de acasă până la serviciu, angajaţii vor deveni pretenţioşi. 64% din respondenţi consideră că intervalul ideal pentru navetă este sub 20 de minute şi 25% vor să facă naveta în mai puţin de 10 minute. În prezent, 32% din cei care lucrează pentru companii mari petrec între 41 de minute şi o oră pentru a face zilnic naveta, iar 27% pierd mai mult de o oră în acest scop.

Totuşi, angajaţii se declară mulţumiţi de dotările de la serviciu: 79% din ei consideră că beneficiază de tehnologia necesară pentru a fi productivi la locul de muncă şi că primesc din ce în ce mai multe resurse tehnologice care să le permită să lucreze, indiferent unde s-ar afla. În schimb, 42% susţin că dispun de câteva instrumente, dar că posibilităţile tehnologice ar putea fi îmbunătăţite.

Realizatorii studiului spun că marea provocare o vor avea de înfruntat companiile. „Va deveni critic pentru companii să găsească o nouă unitate de măsură pentru costul «asigurării condiţiilor de muncă», ce lasă în urmă abordarea tradiţională a conceptelor de chirie şi rate într-o lume bazată pe «metri pătraţi»", afirmă Philip Ross, director executiv Unwired.

„Întrucât utilizarea unui birou, în prezent, este în general de numai 45%, birourile goale nu mai au rost într-o lume în care mobilitatea şi agilitatea vor fi acceptate de oameni ca fiind cele mai eficiente şi durabile modalităţi de lucru", mai spune acesta.

59% din angajaţii respondenţi susţin că nu mai fac eforturi să muncească eficient în afara spaţiului de lucru.

64% din intervievaţi consideră că intervalul ideal pentru navetă este sub 20 de minute şi 25% vor să facă naveta în mai puţin de 10 minute.

79%  din angajaţi consideră că beneficiază de tehnologia necesară pentru a fi productivi la locul de muncă şi că primesc din ce în ce mai multe resurse tehnologice care să le permită să lucreze, indiferent unde s-ar afla.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite