Locuinţe încălzite de la servere răcite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa caldă rezultată în timpul răcirii serverelor dintr-un centru de date din Helsinki furnizează căldură pentru 1.000 de apartamente. La cel mai „verde“ centru de date din lume, apa încălzită de servere este reciclată şi folosită din nou pentru răcirea acestora.

O minirevoluţie în materie de electronică ecologică are loc la Catedrala Ortodoxă Uspenski din Helsinki, Finlanda.

Potrivit cotidianului „The Guardian", compania finlandeză de IT Academica a instalat un centru de servere de baze de date, de doi megawaţi, într-un adăpost gol din al Doilea Război Mondial aflat în catedrală, ce era menit să-i protejeze pe funcţionarii oraşului în cazul unui atac rusesc.

Apa încălzită în timpul răcirii serverelor produce energie pentru încălzirea a 1.000 de apartamente.

Rezultatele nu au întârziat să apară

În toată lumea, creşterea rapidă a cantităţilor de informaţii şi de date a dus la stocarea lor online, creând astfel o cerere uriaşă de centre de date accesibile. Totuşi, serverele consumă o mare cantitate de energie, provocând îngrijorare cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră produse.

De pildă, aproximativ 2% din totalul de energie electrică utilizată în Marea Britanie furnizează energie pentru centrele de date, ele fiind însă destul de scumpe şi o cauză a schimbărilor climatice. Răcirea serverelor este cea mai costisitoare parte a menţinerii unui centru de date, dar compania finlandeză a acceptat această provocare, utilizând energia termică rezultată.

Împreună cu Helsingin Energia, o companie deţinută de municipalitatea Helsinki, inginerii au proiectat un sistem pentru a utiliza apa din Marea Baltică pentru a răci serverele. Căldura este transferată printr-un sistem de conducte separate de apă desalinizată şi apoi trimisă prin intermediul vastei reţele de tunele subterane la sistemul de termoficare pentru care fuseseră construite iniţial tunelele. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite