VIDEO Loc de joacă pentru pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu le este interzis copiilor, noul centru deschis la Londra, în Hyde Park, se adresează persoanelor trecute de 60 de ani. Locul de joacă este dotat cu şase aparate concepute special pentru exerciţiile uşoare recomandate seniorilor, iar şedinţele de sport în aer liber sunt gratuite.

„Sunt chiar impresionat. Îmi place foarte mult şi cred că foarte mulţi îl vor folosi", spune Tony, în vârstă de 68 de ani, unul dintre primii utilizatori ai locului de joacă.

„Cred că este important pentru orice persoană trecută de 60 de ani să facă şi altfel de mişcare decât mersul", adaugă bărbatul citat de „Deutsche Welle". Ideea îi aparţine lui Madeleine Elsdon, membră a asociaţiei rezidenţilor cartierului londonez Knightsbridge, şi s-a materializat cu ajutorul unui grant de 48.000 de euro oferit de autorităţile locale.

Europenii vin din urmă

Dacă în China există locuri în care pensionarii se întâlnesc şi practică arte marţiale în aer liber, Europa a rămas în urmă la acest capitol. Locurile de joacă pentru seniori au început să apară de-abia în ultimii trei ani, în Germania şi în Spania, iar Hyde Park Senior Playground este primul deschis în capitala Marii Britanii.

„Cred că oamenii în vârstă au fost subestimaţi în trecut", spune Elsdon. „Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc şi banii se împuţinează, pentru că ies la pensie,nu-şi mai permit să plătească abonamente la săli de sport."

Elsdon a ales aparatele care au fost montate în Hyde Park de la o companie din Danemarca pentru a fi potrivite persoanelor în vârstă. „Activitatea fizică recomandată trebuie să se concentreze pe prevenirea căzăturilor şi să includă exerciţii pentru creşterea rezistenţei sau forţei", explică doctorul Richard Ferguson de la Universitatea Loughborough.

Iniţiatoarea proiectului spune însă că acest loc de joacă are şi un important rol social.

„Mulţi pensionari trăiesc izolaţi, stau acasă şi se uită la televizor. Acum îşi pot utiliza abonamentele de autobuz pentru a veni până aici ca să folosească aparatele, să cunoască oameni şi să se distreze", spune Elsdon.

Potrivit Oficiului Naţional de Statistică, în Marea Britanie sunt mai mulţi oameni trecuţi de 60 de ani decât persoane care nu au împlinit 16 ani. 

"Sper că vom avea spaţii pentru pensionari în toate parcurile, la fel cum avem locuri de joacă pentru copii."
Madeleine Elsdon,
iniţiatoarea Hyde Park Senior Playground

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite