Lipsa de somn scade pofta de sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul bărbaţilor, scăderea libidoului are legătură şi cu odihna din timpul nopţi
În cazul bărbaţilor, scăderea libidoului are legătură şi cu odihna din timpul nopţi

Nivelul de testosteron poate suferi modificări semnificative în funcţie de cantitatea şi de calitatea odihnei de care au parte bărbaţii. Un bărbat care doarme doar câteva ore pe noapte poate avea reale probleme în dormitor, avertizează oamenii de ştiinţă.

Pentru multe femei căsătorite cu bărbaţi tineri care muncesc peste măsură, nivelul scăzut al apetitului sexual al acestora poate fi o problemă. Concluzia unui studiu recent rezolvă însă dilema din dormitor: pentru a da mai mult randament în pat, bărbaţii au nevoie de un somn foarte bun noaptea, notează cotidianul „The Daily Telegraph".

Potrivit unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago, Statele Unite, în cazul unui bărbat care doarme mai puţin de cinci ore pe noapte, timp de o săptămână sau mai multe, secreţia de testosteron are un nivel semnificativ mai redus decât atunci când persoana în cauză se odihneşte cel puţin opt ore pe noapte.

Concret, spun specialiştii americani, cinci ore de somn reduc nivelul hormonului masculin cu 10 până la 15 procente, bărbatul fiind foarte afectat, din acest punct de vedere, în special în a doua parte a zilei, între orele 14.00 şi 22.00. În mod normal, spun cercetătorii, secreţia de testosteron scade, natural, cu unul, două procente pe an, pe măsură ce bărbatul înaintează în vârstă.

Apatie şi lipsă de concentrare

Pentru a ajunge la aceste rezultate, Eve Van Cauter, profesor de medicină - care a studiat efectele lipsei de somn pe parcursul a zece ani - a supus bărbaţi în vârstă de 24 de ani, perfect sănătoşi, unor teste foarte riguroase. Subiecţii au dormit trei nopţi la rând în laborator, de fiecare dată câte zece ore. În următoarele opt nopţi, aceştia au beneficiat de mai puţin de cinci ore de somn pe noapte.

Cercetătorii le-au luat probe de sânge la fiecare 30 de minute, timp de 24 de ore, atât după ultima noapte cu zece ore de odihnă, cât şi la sfârşitul seriei de nopţi cu mai puţină odihnă. Analizele de laborator au indicat că nivelul de testosteron a suferit modificări după numai o săptămână nedormită. În plus, bărbaţii au declarat că şi-au pierdut pofta de viaţă şi buna-dispoziţie.

Potrivit experţilor americani, modificările secreţiei de testosteron pot avea diverse consecinţe negative, pornind de la libidoul scăzut şi ajungând chiar la probleme de infertilitate. În plus, spun specialiştii, dacă secreţia de testosteron nu e menţinută în echilibru, bărbaţii manifestă apatie, concentrare scăzută şi stări de oboseală. Studii anterioare au relevat că există o legătură directă şi între stresul cronic şi scăderea testosteronului.

5 ore de somn pe noapte reduc semnificativ nivelul de testosteron şi afectează viaţa sexuală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite