Lipsa banilor ne sperie, dar nu ne impulsionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile întâmpină cele mai mari dificultăţi în drămuirea banilor până la următorul salariu
Femeile întâmpină cele mai mari dificultăţi în drămuirea banilor până la următorul salariu

Recesiunea economică îşi pune amprenta asupra nivelului de trai al majorităţii oamenilor. Totuşi, prea puţini sunt dispuşi să ia măsuri în acest sens. Jumătate dintre angajaţi abia fac faţă cheltuielilor de la un salariu la altul. În loc să-şi planifice bugetul, speră să câştige la loto.

Aproape două treimi dintre oameni sunt îngrijoraţi cu privire la situaţia lor financiară. În acelaşi timp, însă, cei mai mulţi nu fac nimic pentru a o îmbunătăţi. Aceasta este concluzia unui sondaj YouGov comandat de Institutul pentru planificare financiară şi Fondul naţional de investiţii şi economii din Marea Britanie, relevă publicaţia „The Daily Mail". Aproape 43% din persoanele intervievate au declarat că îşi fac griji destul de des cu privire la finanţele lor, în timp ce 17% spun că au mereu astfel de nelinişti.

Numai 3% au afirmat că nu-şi fac niciodată astfel de probleme. Anul trecut, însă, proporţia acestora era mult mai mare - mai precis de 12%.Sondajul a mai scos la iveală faptul că aproape jumătate dintre respondenţi au afirmat că le vine greu să se descurce până la următorul salariu. Iar cele mai mari dificultăţi în această privinţă le întâmpină femeile.

Mizează pe noroc

Deşi îngrijorările referitoare la aspectul financiar sunt parte din viaţa de zi cu zi, numai 14% din cei care se confruntă cu astfel de situaţii au stat să se gândească la priorităţile lor financiare şi să-şi facă un plan referitor la cheltuieli. Mai mult, 27% din cei chestionaţi au recunoscut că nu şi-au întocmit niciodată „o schiţă de buget".

Cât despre modalităţile prin care ar putea să-şi rotunjească veniturile, o treime dintre respondenţi au declarat că se bazează pe faptul că vor câştiga la loterie. Cu toate că nu stau deloc bine la capitolul financiar, 80% din subiecţi au declarat că nu sunt dispuşi să se împrumute pentru a-şi satisface micile bucurii de Crăciun.

„În aceste condiţii, dacă oamenii îşi doresc să se descurce în aceste vremuri complicate din punct de vedere economic, şansele lor sunt cam mici", a declarat Nick Cann, directorul executiv al Institutului pentru planificare financiară. „Concluziile studiului arată clar că mulţi au nevoie de ajutor pentru a prelua controlul asupra propriului buget. Câteva mici planificări din punct de vedere financiar ar putea face diferenţa în vieţile lor", a adăugat acesta. „Evaluarea corectă şi periodică a propriei situaţii financiare ar trebui să devină o obişnuinţă. În acest fel, o micşorare a bugetului ar putea fi gestionată mai bine", a adăugat John Prout, director de vânzări la Fondul naţional de investiţii şi economii. ;Jumătate dintre angajaţi abia fac faţă cheltuielilor de la un salariu la altul. În loc să-şi planifice bugetul, speră să câştige la loto.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite