Lipsa somnului ne face primitivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oboseala modifică activitatea cerebrală şi determină schimbări la nivel afectiv Pierderea nopţilor şi orele insuficiente de somn au efecte nefaste asupra organismului. Astfel, în afară

Oboseala modifică activitatea cerebrală şi determină schimbări la nivel afectiv

Pierderea nopţilor şi orele insuficiente de somn au efecte nefaste asupra organismului. Astfel, în afară de senzaţia de somnolenţă resimţită de-a lungul întregii zile, suntem predispuşi şi unor schimbări la nivel afectiv şi la nivelul activităţii cerebrale, avertizează cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California într-un studiu preluat de Reuters.

Imaginile scoarţei cerebrale, obţinute în urma scanării unor persoane sănătoase, au arătat că două zile întregi fără somn par a schimba conexiunile cerebrale.

Astfel, funcţiile de calmare şi raţionare existente în cortexul prefrontal s-au redirecţionat către centrul fricii, amigdala. "Totul se întâmplă ca şi cum, în lipsa somnului, creierul se reîntoarce către modele mai primitive de acţiune. Orele de somn pierdute l-au făcut pe individ incapabil să contextualizeze experienţele de natură afectivă, pentru a declanşa răspunsuri potrivite şi controlate", a explicat coordonatorul studiului, Matthew Walker.

Faptul că lipsa somnului îi face pe oameni morocănoşi este un lucru cunoscut de mult timp. "Cu toţii suntem conştienţi de legătura dintre orele reduse de odihnă din timpul nopţii şi proasta dispoziţie pe care o avem în următoarea zi. Însă prin acest studiu încercăm să aflăm mai multe despre funcţiile complexe ale creierului", a continuat Matthew Walker.

Stare euforică asemănătoare cu cea întâlnită la beţie

Prin scanarea activităţii cerebrale, cercetătorii au putut observa tot ceea ce se întâmplă în creierul voluntarilor. Jumătate din cei cuprinşi în studiu nu au fost lăsaţi să doarmă timp de două zile şi o noapte. Celorlalţi li s-a permis să se odihnească.

Echipa de cercetători a sesizat schimbări profunde în activitatea cerebrală a voluntarilor care nu au dormit timp de două zile. "Am descoperit o reacţie puternică faţă de lipsa somnului, a unei părţi a creierului care se ocupă de gestionarea emoţiilor. Este ca şi cum creierul îşi redirecţionează activităţile către unele mult mai primitive, de spaimă, luptă sau fugă", a explicat coordonatorul studiului.

Şi restul echipei a sesizat o schimbare în comportamentul celor care nu au dormit în cele două zile în care au fost monitorizaţi. "Păreau să penduleze într-un spectru larg de emoţii. Erau extrem de supăraţi în legătură cu un anumit lucru, iar în scurt timp se gândeau la aceeaşi situaţie ca la un lucru foarte amuzant. Prezentau o stare euforică asemănătoare cu cea întâlnită la beţie", au povestit aceştia.

Creierul obosit copiază bolile psihice

Pentru întărirea acestui studiu, Matthew Walker împreună cu echipa sa intenţionează să testeze persoanele care sunt private în mod cronic de somn. În noul studiu, voluntarilor le va fi permis să doarmă în jur de cinci ore în câteva zile, în contextul în care un adult are nevoie de 7-9 ore de odihnă pe noapte.

"Acesta este primul set de experimente care demonstrează că şi creierul persoanelor sănătoase copiază anumite modele psihiatrice atunci când este privat de somn. Înainte erau greu de separat efectele somnului de afecţiunea în sine. Acum putem decide dacă o persoană suferă de o afecţiune psihiatrică sau de o problemă a somnului", a conchis dr. Walker.

Somn odihnitor în două stadii

Somnul este o caracteristică genetică care diferă în funcţie de vârstă şi individ. De aceea nu se poate crea o reţetă referitoare la programul de odihnă pe care trebuie să îl respectăm. "Există persoane care au nevoie de şase -opt ore pe noapte, în timp ce există persoane care au nevoie de două - trei ore.

Fiecare dintre noi trebuie să trecem prin două stadii pentru a aveau un somn odihnitor: somnul cu unde lente, odihnitor fizic, şi somnul cu vise.

Aceste stadii se succed astfel: în prima jumătate a nopţii predomină somnul cu unde lente, apoi acesta se aprofundează, pentru ca în următoarea parte a nopţii să avem un somn cu vise. Un astfel de ciclu durează 90-100 de minute şi se repetă de patru - cinci ori pe noapte", a explicat Ovidiu Băjenaru, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite