Lingăul, colegul care îl perie pe şef

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lingăul, colegul care îl perie pe şef
Lingăul, colegul care îl perie pe şef

Caută să-şi atingă obiectivele cântându-le tuturor în strună, dar mai ales şefilor, chiar dacă simte că se află într-un veşnic compromis. O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale. Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt.

Citiţi şi:


Acestea sunt:

1 Bârfitorul 
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul 
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul 
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control 
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul      
12 Tipicarul

Lingăul nu-şi contrazice şefii şi încearcă să le facă tuturor pe plac chiar dacă, în realitate, are o altă părere. Este atent când vine vorba de dorinţele superiorilor, iar pentru el o zi reuşită la serviciu înseamnă una în care a primit laude de la şef, chiar dacă profesional nu a realizat mare lucru. Odată ajuns şef, lingăul se aşteaptă ca subalternii să-l trateze la fel de linguşitor.

„Definiţia din Dicţionarul limbii române spune că lingăul este «un om căruia îi place să mănâce mult, mai ales de la alţii». Putem afirma că lingăul într-o companie este cel căruia îi place să obţină favorurile altora, în special ale superiorilor. Ca şi un mâncăcios, lingăul trebuie să adopte un anume comportament şi să folosească anumite metode pentru a-şi atinge scopurile“, explică Claudia Cărăuşu, HR Specialist la Manpower. Comportamentul său iese în evidenţă mai ales în companiile cu puţini angajaţi, acolo unde aceştia intră în contact direct cu şeful.

„Colegul Lingău se recunoaşte foarte uşor într-o echipă deoarece este de obicei mai tăcut şi cel mai atent la ce spune şeful. Este genul de angajat care nu are spirit critic şi face întocmai cum spune superiorul. Singurul său deziderat este să plece de la muncă ştiind că a mai trecut încă o zi în care şi-a mulţumit şeful“, îl identifică şi Gabriel Ciuraru, Branch manager Braşov în cadrul Lugera & Makler.

Astfel de colegi toxici apar în majoritatea colectivelor, cred recrutorii de personal, şi sunt uşor de identificat chiar şi de angajaţii nou-veniţi în echipă.

Incompetentul fără spirit critic

Andreea Stancu, angajată la o firmă ce comercializează îmbrăcăminte pentru copii, îl ştie foarte bine pe linguşitor. De fapt este vorba chiar de colega ei de birou care a reuşit să avanseze în funcţie pentru că se ducea în fiecare zi să-i cumpere cafea şi mâncare şefei şi pentru că avea grijă de comisioanele acesteia.

„Devenise ca o sarcină de serviciu, cu toate că nimeni nu-i cerea acest lucru. Era angajată pe post de magazioner. Pentru ea ceea ce spune şefa este literă de lege chiar dacă o dezavantajează în mod direct“, povesteşte tânăra. Faptul că nu există o legătură directă între poziţia pe care Lingăul o ocupă şi abilităţile sau cunoştinţele pe care le are este un lucru recunoscut şi de specialiştii în resurse umane.

„Aceste persoane emit de regulă opinii stereotipe, nu judecă în mod critic o problemă cu care se confruntă şi nu îşi cunosc foarte bine responsabilităţile. Companiile serioase nu-şi permit să ţină în funcţie astfel de persoane pentru că nimic nu este mai periculos decât să cultivi incompetenţa pe poziţii decizionale“, mai spun reprezentanţii Lugera &
Makler.

Şef care se vrea linguşit

Şansele de promovare ale Lingăului sunt foarte mari în companiile unde aceste practici sunt încurajate. „Odată ajunşi într-o funcţie de conducere, vor simţi nevoia să li se aplice acelaşi tratament de către subalterni. Însă întotdeauna va exista un şef deasupra, în ierarhie, pe care îl va linguşi cum ştie el mai bine“, spun reprezentanţii firmelor de recrutare.

Aceştia cred că abilitatea acestui personaj toxic de a fi linguşitor chiar şi atunci când ajunge în funcţii înalte este singura care îi asigură posibilitate de a-şi păstra poziţia pe care tocmai a promovat, evident nu prin criterii de competenţă. Subalternii vor avea de suferit pentru că vor fi nevoiţi să-i facă şefului favoruri care nu ţin de fişa postului. În plus, un astfel de şef nu va accepta uşor eventualele nemulţumiri exprimate de angajaţi.

Spionul-linguşitor al superiorului

image

La prima vedere, Lingăul are impresia că el este cel care îi manipulează pe ceilalţi - de la şefi, până la colegii care simt că el este preferatul superiorilor.

În realitate, fiecare categorie se poate folosi de acest personaj. Până la un punct. Ochiul său de spion, gata să spună tot şefului pentru a-i intra în graţii este uneori folositor atât colegilor, cât şi superiorilor. Dacă vecinii de birou nu pot decide asupra „destinului“ acestui personaj în companie, şefii se pot descotorosi oricând se plictisesc de Lingău.

„El afectează productivitatea în cadrul echipei deoarece colegii îl percep ca pe un ghimpe, ca pe un spion, ca pe o piedică în faţa unor comunicări sincere, critice, deschise oricăror idei, chiar dacă acestea nu sunt aceleaşi cu cele emise de şef“, spune Gabriel Ciuraru de la Lugera & Makler. În schimb pot exista colegi care se pot folosi de Lingău pentru a transmite indirect mesaje şefului.

Când este încurajat

Există companii care încurajează comportamentul Lingăului, iar de aceea se pot naşte conflicte atât între angajaţi, cât şi între angajaţi şi superiori, din cauza demotivării şi nemulţumirii celor din jur. „Se ştie că productivitatea într-o echipă dezbinată este cu mult scazută“, mai spun reprezentaţii firmelor de resurse umane. Ei îi sfătuiesc pe cei care intră în contact cu acest coleg toxic să adopte un comportament precaut, deoarece Lingăul, pentru a-şi dovedi loialitatea faţă de şef, va spune vrute şi nevrute, uneori exagerând.

Când este descurajat

Lingăul nu este văzut bine aproape niciodata într-o echipă în care munca şi competenţa sunt criteriile pe care se construieşte o carieră. În astfel de echipe, acest coleg toxic este considerat un personaj ostil. „În momentul în care şeful nu-l va mai considera folositor, organizaţia se va descotorosi de el. Aceste persoane nu sunt agreabile nici chiar pentru şefii care beneficiază pentru o perioadă de atitudinea lor“, spun specialiştii. Totuşi, şi în astfel de echipe, Lingăul afectează productivitatea.

Recunoscut de recrutori la interviuri

image

Specialiştii în HR spun că îl recunosc imediat pe Lingău în funcţie de comportamentul din timpul interviului. „În primul rând, în cadrul unui interviu de selecţie, acest tip de personaj îşi va ridica în slăvi fostul şef şi va încerca să nu contrazică cu nimic intervievatorul pentru a nu-l supăra şi pentru a-i crea, în viziunea sa, o stare de confort, uneori mult prea prietenoasă“, povestesc recrutorii. Când vine vorba de competenţe, atitudinea Lingăului se schimbă radical.

Acesta va prezenta un respect de sine scăzut şi o încredere limitată. Nu va fi în starea să se prezinte ca un angajat competent, nu va emite opinii originale, nu va lua decizii pe moment într-un mod realist şi nu va şti să-şi precizeze clar responsabilităţile. „Dacă va fi angajat, el va dovedi şi o redusă rezistenţa la stres“, mai spun specialiştii. Uneori, comportamentul toxic al Lingăului iese în evidenţă şi cu ajutorul unor teste pe care recrutorii le pregătesc viitorilor angajaţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite