Legătura dintre mamă şi copil durează o viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii canadieni şi britanici au descoperit că mamele au mereu un loc special nu doar în sufletul copiilor, ci şi în creierul lor.

Cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică, cercetătorii au constatat că imaginea mamei declanşează în creierul adulţilor o reacţie mai puternică decât cea a unui străin, sau chiar a tatălui.

Canadienii au măsurat activitatea cerebrală a 20 de voluntari cu o vârstă medie de 35 de ani, cărora le-au arătat fotografii cu părinţii lor, cu necunoscuţi şi cu vedete. Imaginile cu mamele „aprindeau" zone-cheie din creier asociate cu recunoaşterea şi emoţia. Descoperirile sugerează că imaginea mamelor produce în creierul copiilor reacţii emoţionale şi cognitive de lungă durată, ca rezultat al legăturii unice care se formează în copilărie.

Timpul îndelungat petrecut de copil în compania mamei la începutul vieţii poate explica reacţia creierului la imaginea părintelui, spune Marie Arsalidou, de la Universitatea din Toronto. „Faptul că această reacţie se vede şi la adulţii care au trăit departe de părinţi mai mulţi ani sugerează că efectul este, într-adevăr, pe termen lung."

Imaginea tatălui a produs o reacţie puternică într-o zonă a creierului responsabilă pentru sentimentele de afecţiune, dar incomparabilă cu cea produsă de feţele mamelor.

„Se pare că, la naştere, creierul este ca un disc care a fost formatat, dar pe care nu s-a imprimat nimic. Interacţiunea crucială cu părintele mai implicat, de obicei mama, este definitorie pentru dezvoltarea creierului şi cea emoţională", explică şi profesorul Ann Buchanan de la Universitatea Oxford.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite